Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak

A Google az elmúlt években folyamatosan keresi az utat, hogy hogyan építsen ki egy olyan közösségi szolgáltatást, mely feltérképezi és felhasználja az emberek kapcsolati hálójában rejlő sikereket. Míg a Gmail, a Docs, az Android OS óriási sikereket ért el a keresőóriás, s a regisztrált felhasználók száma napról napra növekszik, addig a Buzz, Wave és Orkut projektekkel nagy bukást kellett elkönyvelnie a vállalatnak. Ez természetesen nem szegte kedvét a

mountain view-i csapatnak, mivel Vic Gundotra, a Google közösségi megoldásokért felelős elnök-helyettese tegnap bejelentette a Google+-t, mely a Twitter, Facebook és a MySpace legújabb vetélytársaként, egy teljesen új megközelítésbe helyezi az információk megosztását. Milyen szolgáltatásokat is tartalmaz a Google+?

 

google+

+Circles

Egy közösségi hálózat alapját a kapcsolati háló jelenti, mivel ennek segítségével a szolgáltatásban könnyedén elérhetjük ismerőseinket. A Google a Gmail Névjegyzék funkciójával már egy igen komoly adatbázisra tett szert, de ezt mindeddig még nem tudta optimálisan felhasználni. A +Circles azonban lehetőséget biztosít arra, hogy csoportokba rendezzük partnereinket, s az adott információkat csak azokkal osszuk meg, akikre az valóban tartozik. Ez a megoldás adatvédelmi szempontból is jó megoldás, mivel biztosak lehetünk abban, hogy a munkatársaink vagy távoli ismerőseink nem látják majd azokat a képeket, videókat, melyeket csak a közvetlen hozzátartozónkkal osztunk meg. A kapcsolati háló felépítését egy Venn-diagrammként kell elképzelnünk, ahol az egyes csoportoknak természetesen lesz közös metszéspontja is.

 

+Sparks

A +Sparks nem más, mint az adott érdeklődési körbe tartozó információk gyűjtőhelye. A profilunkhoz egy gombnyomással hozzáadhatjuk a minket érdeklő kulcsszavakat (legyen az akár felnőtteknek szánt tartalom is), s ezután könnyedén elérhetjük az adott témákat, sőt az általunk megosztott tartalom is kategorizálva lesz ezáltal.

 

+Hangouts

A Google azonnali üzenetküldő szolgáltatása mindeddig igen hátrányos helyzetben volt, mivel a Talk alkalmazás csak elvétve kapott új frissítéseket és funkciókat. Bár a programba (és annak androidos változatába) nemrég bekerült a videóhívás funkció, de a keresőóriás újragondolta a “chat” platformját, s a +Hangouts-ban megoldotta azt, hogy barátainkkal egy gombnyomással konferenciában is videótelefonálhassunk.

 

+Mobile

Mivel a Google fejleszti az egyik piacvezető mobil operációs rendszert, ezért egy percig sem kérdéses az, hogy lesz-e okostelefonokra szánt alkalmazás a szolgáltatáshoz, vagy sem. Az Android OS-re már telepíthető program (mely a jövőben a többi platformon is biztosan elérhető lesz) lehetőséget biztosít arra, hogy képeket, videókat osszunk meg a barátainkkal, használjuk a Location és Places szolgáltatásokat, s elérjük a Google+ összes lokációs funkcióját. Elképzelhető, hogy a korábban bemutatott Offers is az alkalmazás részévé válik hamarosan.

 

+Huddle

A +Huddle egy egyszerű azonnali üzenetküldő, melynek segítségével egy vagy akár több embernek is küldhetünk üzenetet egyszerre. A szolgáltatás, ha elterjed, akár teljes mértékben leválthatja az SMS-t. A programban természetesen a +Circles-ben létrehozott kapcsolati hálónkat használhatjuk fel.

 

Ahogy láthatjuk, a Google egyre szélesebb körben próbálja elérni a felhasználókat. Az elmúlt hónapokban bejelentették a Wallet és Offers szolgáltatásokat, melyek a vásárlást és a fizetést szeretné megreformálni. A most bemutatott Google+ azonban a legnépszerűbb közösségi hálózatok életére tör (Twitter, Facebook, Foursquare, Gowalla), hiszen azok funkcióit most már egy alkalmazáson belül is elérhetjük majd. Mindemellett pedig igen pontosan és egyszerűen kontrollálhatjuk azt, hogy kivel milyen információkat osztunk meg. A szolgáltatás népszerűsítésében a keresőóriás természetesen felhasználja majd az Android OS-t, amivel rengeteg felhasználót érhet majd el.

Bár a Google+ egyelőre meghívásos bétában érhető el, de reméljük, hogy az új közösségi “oldal” mihamarabb megnyitja a kapuit a nagyközönség előtt. Bár a mountain view-i vállalat eddig nem ért el túlzottan nagy sikereket a kapcsolati hálón alapuló szolgáltatásaival (kivéve a Gmail természetesen), de a most bemutatott termékben mindenképpen megvan a potenciál arra, hogy méltó versenytársa legyen a piacvezető közösségi szolgáltatóknak, a Facebook-nak vagy a Twitternek.

QR kód

Letöltés

qr code
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> Google hadüzenet a legnagyobb közösségi szolgáltatóknak

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: