IKT műhely - 101 ötlet

 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Fizika: Egyenletes gyorsulás ábrázolása egyenletes mozgásokkal közelítve
 
Egy metrószerelvény 1 percen keresztül gyorsít fel 20 m/s sebességre.

Számítsd ki, mekkora az egyes másodpercek kezdetén mérhető sebesség! Egyenletes gyorsulás helyett vizsgáljuk a mozgást úgy, mintha az egyes másodpercek alatt állandó sebességgel haladt volna a szerelvény.

Határozd meg minden másodpercre, mekkora utat tenne meg a szerelvény, ha végig a kezdeti sebességgel haladna, illetve mennyi lenne az egyes másodpercek végére a kiindulási helytől mért távolság! Ábrázold Pont (XY) diagramon a megtett távolságot az idő függvényében!

Adj jobb közelítést az egyes szakaszokon megtett utak kiszámítására! Határozd meg az idő és távolság közti függvénykapcsolatot egyenletes gyorsulás esetén! Értékek kiszámításával és ábrázolásával ellenőrizd, hogy a függvény mennyire van összhangban a közelítő eredménnyel!

Használható szoftverek:

Táblázat, illetve diagramm készítésére: Excel (a Tisztaszoftver Programban díjmentesen elérhető Microsoft Office részei. )

A feladat a Microsoft Magyarország megbízásából készült '101 ötlet innovatív tanároknak" kiadványából való. Az eredeti anyag itt olvasható jos.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: