IKT műhely - 101 ötlet

 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Idegen nyelv: Szószedet
 
A diákoknak a megtanulandó szavak listáját a nyelvtanár Excel táblázatban adja ki.

A táblázat tartalmazhat egy makrót, amely ki is kérdezi a szavakat.

A kikérdező táblát itt találja.

Tapasztalatok:
A szószedet készítése önszorgalomból indult, amikor 10.-es diákok voltunk. A tanárunk lediktálta a szódolgozat előtti órán a szükséges szavakat. Mivel nem mindenki tudott mindent leírni, kénytelenek voltunk összegyűjteni óra után a szükséges szavakat, begépelni, és kinyomtatva mindenkinek eljuttatni a szószedetet.

Egy év múlva nekiláttam egy kikérdező makró írásának – használjuk ki, hogy számítógépen vannak az adatok. 11.-ben olaszóra előtt volt számtechünk. Ilyenkor dolgozat előtt körbeadtuk a lemezt, és mindenki vadul pötyögte a megoldásokat a kikérdezőnek. Sajnos ez a számtech óra rovására ment, de a dolgozateredményeken látványosan javított. További tapasztalat, hogy ha elírtunk valamit a szószedetben, azt mindenki rosszul írta a dolgozatban – ez kissé meglepte a tanárunkat (ezért lenne jó egy hivatalos tábla).

Javasolt házi feladat vagy ellenőrző kérdés:
Az egyes témaköröknél kiadott szószedetek mellett félévkor lehet egy nagy ellenőrző munkafüzet az egész anyagból (persze nem olyan komoly elbírálással, csak frissítésképpen).

Továbbfejlesztési lehetőségek:
Az Excel táblát az iskola honlapjára ki lehet tenni, a diákok onnan le tudják tölteni (akár lemezre a számtech teremben ügyeleti időben). Második közelítésben át lehetne vinni webes alkalmazásnak a kikérdezőt. Akár a számonkérés is folyhatna ezen keresztül, vagy ha ellen őrizhetővé tesszük a munkamenetet, fel is válthatja a számonkérést – ha valaki a kikérdezést végigcsinálta 4,5 szintig, akkor biztos, hogy tudja az összes szót.

Megjegyzés:
Egy hivatalos Excel szószedet nemcsak a diákoknak hasznos, mert olvasható, egyértelmű és ráadásul ki is kérdezi őket gyorsan és hatékonyan, hanem a tanár is megkönnyítheti vele az életét: visszanézheti, hogy mit kérdezett már a diákoktól, mit a párhuzamos osztályoktól, és a szószedetet nem kell minden évben újra összeírni, csak a meglévőt felülvizsgálni.

Használható szoftverek:

A makró használatához: Excel (a Tisztaszoftver Programban díjmentesen elérhető Microsoft Office részei. )

A feladat a Microsoft Magyarország megbízásából készült '101 ötlet innovatív tanároknak" kiadványából való. Az eredeti anyag itt olvasható jos.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: