IKT műhely - 101 ötlet

 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Fizika: A hullámmozgás dinamikája
 
A hullámmozgás egy-egy részecskét tekintve attól jön létre, hogy a szomszéd részecskék maguk felé erőt fejtenek ki, míg a részecske folytatná mozgását az eredeti irányba.

Ezt a két szabályt figyelembe véve modellezzük a hullámmozgást!

Készítsd el 100 részecskére a fentiek alapján a hullámmozgás minél több (1000–) állapotát.

Kezdetben minden részecske legyen alaphelyzetben (kitérése 0), kivéve a középső két részecskét, melyek kitérése nem 0 (pl. 10)! A következő fázis (és minden további fázis) esetén az egyes részecskéknek állapotát a saját előző fázisbeli kitérése és a szomszédos részecskéktől való távolsága jellemzi.

Adjon becsült értékek alapján képletet a kapcsolat leírására és alkalmazza a képletet az összes részecske minden további fázisállapotának kiszámítására!

Készíts egy-egy fázisról, illetve egy-egy részecske állapotáról diagramot, vizsgáld meg, hogy a megadott számítási mód mennyire alkalmas a hullámmozgás leírására!

Használható szoftverek:

Táblázat, illetve diagramm készítésére: Excel (a Tisztaszoftver Programban díjmentesen elérhető Microsoft Office részei. )

A feladat a Microsoft Magyarország megbízásából készült '101 ötlet innovatív tanároknak" kiadványából való. Az eredeti anyag itt olvasható jos.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: