Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak

A Google a Budapesti Közlekedési Központtal együttműködésben Budapesten is elindítja tömegközlekedési útvonaltervezőjét, így az internetezők az eddigi autós és gyalogos útmutatás mellett mától a BKV járataira vonatkozó információkat is elérik a Google Térképen.


A Google a világ számos országában, több mint 400 városban vezette már be Térképén a tömegközlekedési útvonaltervezést, a sorhoz most Budapest is csatlakozott. A Budapesti Közlekedési Központ megosztotta a keresőcéggel járatainak menetrendjét, így azok mostantól közvetlenül a Google Térképen is hozzáférhetőek.

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak"A tömegközlekedés réteg minél szélesebb körű bevezetésével az a célunk, hogy minden egyes alkalommal alternatívát ajánljunk, amikor valaki autóval tervezi útját a városban. Reményeink szerint a menetrendek és megállók megjelenítésével, vagy azáltal, hogy a felhasználó összeveti a tömegközlekedésre vonatkozó és az autós közlekedés rétegeket - ez utóbbin valós idejű adatokat láthat a forgalmi helyzetről - hosszú távon csökken a csak autóval közlekedők aránya. Így többen nyithatnak a környezetet jobban kímélő kerékpározás és gyaloglás mellett a tömegközlekedés felé is. Örömünkre szolgál, hogy a BKK-val együttműködve sikerült Budapesten is elindítanunk ezt a szolgáltatást" - beszélt a termék jelentőségéről Heal Edina, a Google Magyarország vezetője.

"A szolgáltatás bevezetése fontos előrelépés célkitűzéseink teljesítésére, hiszen ezzel javul a budapesti tömegközlekedés utastájékoztatása és korszerű, internetes és az okostelefonokról is elérhető megoldás áll a budapestiek és az ide látogatók szolgálatába. A célunk az, hogy az utas a lehető legegyszerűbben hozzáférhessen a számára szükséges közlekedési információkhoz. Ezen a területen Budapesten sok teendő van, a Google Térkép szolgáltatásának beindulása azonban egy jelentős mérföldkő. Már folynak a tárgyalások, hogy a jövőben a FUTÁR-projekt keretében megvalósuló műholdas helymeghatározási rendszerből kinyert valós idejű adatok is megjelenjenek a Google Térképen a tervezett menetrendeken túl. Az utazástervező igen széles körű elérhetősége nagyban segíti a BKK céljait a közösségi közlekedés népszerűsítésére, hiszen a szolgáltatás könnyen kezelhető és hozzáférhető, így mindenkinek egyszerűen teszi lehetővé utazásának megtervezését" - mondta Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

A Google Térképen az útvonaltervezés funkciót választva - vagy közvetlenül a terkep.google.hu/transit oldalra navigálva - elegendő megadni az indulási helyet és az úticélt, szükség esetén beállítani a tervezett indulási időt, majd az eddigi autós és gyalogos ábra mellett látható, tömegközlekedésre vonatkozó ikonra kattintani. Ezt követően megjelennek a tervezett útvonal ajánlatok, melyek közül könnyedén választhat a felhasználó, miközben a térkép nem csak a BKV útvonalainak és menetrendjének megjelenítésében, hanem az esetleg szükséges gyalogos tájékozódásban is segíti.

A Google Térképbe integrált tömegközlekedési információk különösen hasznosak az adott városba látogató turistáknak, akik vélhetően nem ismerik a helyi honlapokat és közlekedési viszonyokat, de a Google térképének használata nem okoz nehézséget számukra. Itt nem csak az utazás módjára, hanem akár annak potenciális céljára vonatkozó ajánlatokat is kaphatnak. Különböző szolgáltatók - például a magukat regisztrált hotelek, éttermek, színházak - jelennek meg a térképen, így az internetezők egyetlen felületen tájékozódhatnak a legfontosabb információkról, elérhetőségi adatokról, és az adott szolgáltatást már igénybe vevők észrevételeiről.

A szolgáltatás elérhető a Google Térkép mobiltelefonokra optimalizált változatában is.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: