IKT műhely - IKT óravázlatok

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak A "Rózsaszín Párduc" szinte egy kész IKT óravázlat, amit bárki könnyen hasznosíthat saját óráján is. Szederné Tóth Zsuzsa tanárnő IKT ének-zene oldalán rendszeresen közzéteszi a gyakorlatban kipróbált és jól bevált interaktív tananyag-készítési ötleteit, módszereit.

Írásából azt is megtudhatjuk, hogyan lehet az ének-zene órát izgalmasabbá tenni, és "felturbózni" a SMART Notebook adta lehetőségeket kihasználva...

"Ha egész az elején kezdem, akkor a csend megtapasztalása szükséges. Természetesen, ha egy osztályteremben diákjaink csendben figyelnek és keresik a csendet, akkor kikerülhetetlenek a beszűrődő hangok. Egy zenében van csend is, hiszen ez a szünet. De a csend relatív. Tökéletes csend csak vákuumban létezik. A teljesség kedvéért: természetesen zörejek is léteznek és erre is hozhatunk példákat.. Ha megszületik a zene, már beszélhetünk hangokról. Ezek jellemzője a hangmagasság, a hangerő, az időtartam és a hangszín. A hangszerek hangszíneinek megkülönböztetéséhez adok néhány ötletet.
 
Elég unalmas, ha követve a hagyományokat CD-ről meghallgatjuk valamit és mutatunk néhány fotót a hangszerekről. Tegyük izgalmasabbakká, érdekesebbé! Mutassuk be a az adott hangszert rajzon, fényképen, használat közben, használjunk ehhez videót is. Mindezeket viszont kicsit újszerűen használva. Továbbá, ha a SMART szoftverben rejlő lehetőségekkel is felturbózzuk, igazán maradandó ismeretet adhatunk. Kezdjünk rögtön egy motiváló videóval:
Igen, a rajzfilmek adta lehetőségeket is szeretném felhasználni!
 
De kezdjük a képekkel! Itt is szívesen fogadják a rajzokat vagy a viccesebb megközelítést (a középiskolások is). Az előző videóból akkor belekapaszkodom a szaxofonba, és illusztrálom néhány képpel:
 
A hang bemutatására is több lehetőség van. Sok hangszerrel találkozhatunk a neten. A következő részletet itt találtam, és ami nagyon fontos: mp3-ban letölthető, és a képhez így hozzáadható. Most egy lejátszóval illesztettem be:
 
Get sound effects & royalty free music at AudioMicro.

 
 Nyilván több helyen található megfelelő zenei illusztráció. És ismét visszatérek a rajzfilmekehez. Mindenkinek ismerős lehet a Rózsaszín Párduc... és bemutatja nekünk a szaxofont! Megjegyzem gyorsan, hogy a Simpson családban is találunk erre a hangszerre pédát.
 
 
 Ha megakadna valaki a keresésben, használja nyugodtan a "Gugli" kép-, vagy video-keresőjét! Ha a Rózsaszín Párducnál maradunk, a témát többféleképpen is meghallgathatjuk. De kiindulhatunk a legtöbb hangszernél egy vokális feldolgozástól is, és azután térünk rá magára a hangszerre.
 
Szaxofon kvartett előadásban rögtön megbeszélhetjük a kamarazenét,vagy a kvartett fogalmát, és közben a hangszert is láthatjuk, használat közben. Természetesen többféle hangszerre is feldolgozták (gitár, vagy rézfúvós zenekar), akár ezzel is átléphetünk egy másik hangszer megismeréséhez.
 
Miért nem a klasszikus bemutatással kezdem? Számtalan bemutatás nyílik természetese a hagyományos formában való bemutatásra is, de erre minden ének- zene oktató tud pédát. Azt is talán többen tapasztaltuk, hogy a diákoktól egy- egy ismertebb zeneműnél nem a zeneszerző és a mű címe marad meg, hanem pl. ilyeneket hallok: ez olyan Tom és Jerrys. Tehát akkor kezdjük a számukra ismerősebb világtól, és azt tágítsuk ki! 
 
Térjünk vissza a szaxofonra. Akár Bach d moll Toccata és fúga című művét is átismételhetjük. Azért ismétlés, mert általában kronológiai sorrendben tanuljuk ezt a tárgyat. 
 
Ezeket a videókat a SMART tananyagunkba beilleszthetjük úgy, hogy online használhassuk. Tapasztalatom szerint viszont célszerűbb, ha már letöltve illesztem be. Ezekről a "beszúrás"okról már ezen az oldalon volt szó.Erre is számtalan lehetőség van. Persze, van kedvencem.
 
Ha a kisebb, vagy nagyobb diákunk már megtapasztalta a hangszer formáját, hangszínét, zenekari funkcióját, akkor sokféle játékos rendszerezés, vagy ismétlés adódik a SMART táblán. A hangszer és a nevének odahúzása, akár hangeffektussal, amit bemutattam már. De a Lesson Activity Toolkit is rengeteg lehetőséget rejt. az anagrammával, a képszelekcióval, a dominókkal, memóriajátékkal, csoportosításokkal, stb. 
 
A  Galéria alapkellékeinél, a Művészeteknél találjuk a zenét ...
 
Olvassa el a teljes cikket és a további IKT ének-zene óravázlatokat >>> 11. A Rózsaszín Párduc és Bach zenéje szaxofonon
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: