IKT műhely - IKT az osztályomban

Windows Live – Helyem a neten - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés

A Windows Live a Microsoft ingyenes szolgáltatási rendszere, amely lehetővé teszi bárki számára, hogy egy helyen kényelmesen és gyorsan létrehozhassa a maga barátságos, ugyanakkor biztonságos online környezetét és tartalmait, amit tetszése szerint oszthat meg másokkal is.

A kapcsolattartást és az információmegosztást szolgáló modulok webes alkalmazások, így azok bármikor, bárhonnan elérhetők egy böngésző vagy akár egy böngészésre alkalmas mobiltelefon segítségével.

A Windows Live telepíthető programokat is kínál, hogy akkor is szerkeszthessük fájljainkat, amikor épp nincs internet kapcsolatunk.A Wndows Live használatához Windows Live ID azonosítóval kell rendelkeznünk, ami nem más, mint egy egyszerű regisztráció, amivel aztán igénybe vehetjük a Microsoft szolgáltatásait.  Windows Live főbb moduljai:

Windows Live Hotmail

A Windows Live Hotmail olyan, mintha Outlook programot használnánk, a weben.

A Hotmail gyors, egyszerűen használható és megbízható levelezést biztosít, tökéletesített spamszűrővel és 5GB-os, óriási tárhellyel, így soha sem kell levelet kitörölnünk (tár)helyszűke miatt.

Lehetőség van levelek küldésére és fogadására más e-mail fiókokból, vagy üzenetek továbbítására másik e-mail fiókba is. A beérkezett üzenetek mappájából közvetlenül Windows Live Messenger beszélgetést kezdeményezhetünk.A testreszabható egyéni színek és elrendezések mellett hatékony víruskereső és fertőtlenítő funkciókat is tartalmaz.

Az üzenetek villámnézete megtekinthető az olvasóablakban, és a leveleket kényelmesen rendezgethetjük a „fogd és vidd” egérmozdulattal.

SkyDive: viszlát csatolmány helló megosztás

A SkyDive, amely egy jelszóval védett online fájltároló, a Live egyik legeredetibb szolgáltatási modulja, mert teljessé teszi virtuális, online környezetünket.

Segítségével a fájljainkat az interneten, egy meglehetősen nagy, 25 GB-os tárhelyen tárolhatjuk. Felfoghatjuk egy online pendrive-nak is, amely bárhonnan, bármikor elérhető a neten. Fényképeinket, fájljainkat (Olyan webhely, amelynek webcímét mentette saját számítógépén vagy egy online kiszolgálón, hogy bármikor gyorsan és egyszerűen elérhesse.) ingyenesen a megszokott mapparendszerben tárolhatjuk és rendszerezhetjük, csakúgy mintha a számítógépünkön dolgoznánk.

Mappáinkhoz és fájljainkhoz csak az általunk engedélyezett személyek férhetnek hozzá, illetve mi tetszőlegesen oszthatjuk meg digitális tartalmainkat másokkal.

A SkyDive remek lehetőséget biztosít például tanulói közösségeknek arra, hogy egy közös, online tárhelyet alakítsanak ki maguknak, megszabadulva ezzel az e-mailben küldözgetett csatolmányok nehézkességétől.

Digitális anyagainkat egy-két kattintással beágyazhatjuk blogunkba vagy webhelyünkre.

Windows Live Spaces: saját weblap pillanatok alatt

A Windows Live Spaces modullal pár kattintással és beállítással elkészíthetjük saját vagy közösségünk weblapját, ahol megoszthatjuk másokkal gondolatainkat, fényképeinket és a bennünket érdeklő dolgokat.

Weblapunkat egyéniségünknek megfelelően alakíthatjuk, Megváltoztathatjuk a háttérszíneket és a képeket, valamint az adatok elrendezését úgy, hogy azok egyedi jelleget kölcsönözzenek a weboldalnak.

Hírcsatornák beállításával egyéni, külső típusú tartalmat is beágyazhatunk lapunkba.

A weblap tartalmát online naplót vezetve frissíthetjük (blogolás) A blogba írhatunk naponta, hetente vagy amikor éppen kedvünk tartja, és írásainkhoz fényképekkel és videókkal is színesíthetjük.

Digitális fényképeinket online fényképalbumokban mutathatjuk be, amit látogatóink diabemutató formájában tekinthetnek meg, és – ha engedélyezzük- még megjegyzéseket is fűzhetnek azokhoz.

Listát állíthatunk össze kedvenc zenéinkből és könyveinkből, ezenkívül más webhelyekre mutató linkeket is felvehetünk a listákra.

A legszebb az egészben, hogy weboldalunk tartalmát akkor is naprakészen tarthatjuk, amikor nem vagyunk számítógép közelében.

Egy arra alkalmas mobiltelefonról nem csak a mobillal készült képeket tölthetjük fel a tárhelyre, de szöveges üzenetben telefonról is elküldhetjük a blogba szánt bejegyzéseket.

Windows Live Fotótár: Egy remek eszköz fotóink és videóink rendszerezésére, szerkesztésére és megosztására

A Windows Live Fotótár egy ingyenesen letölthető program, amellyel egy helyen rendezhetjük fotóinkat, videóinkat.

A fényképek egyszerűen szerkeszthetjük, rendszerezhetjük, címkékkel jelölhetjük őket, és diavetítéseket állíthatunk össze belőlük.

A „Közzététel” gombra kattintva egyszerűen megoszthatjuk fényképeinket és videóinkat az interneten. Vagy egy kattintással elküldhetünk tetszőleges számú fényképet e-mail üzenetben barátainknak. A fényképek látványos képernyővédőként és diavetítésben is megjeleníthetők.

Importálhatjuk fényképeinket digitális kameráról is. Több fénykép egymáshoz illesztésével látványos panorámafényképet hozhatunk létre. Képfeliratokkal tehetjük emlékezetesebbé a fotókat.

Windows Live Naptár

A Windows Live Naptár béta egy ingyenes, online naptárkezelő program, amely fontos kiegészítője virtuális, online terünknek.

Használatával nyilvántarthatjuk személyes találkozóinkat, csoportos időbeosztásokat, születésnapokat, szabadságokat, és egyéb eseményeket vagy tennivalókat (Teendő vagy feladat, amelyet meghatározott napon vagy időpontban kell elvégeznie, mint például a hétvégi bevásárlás vagy egy fontos telefonhívás. A tennivalók adatait mentheti a Windows Live Naptár béta programban, és a tennivalók állapotának megadásával mindig eligazodhat az időbeosztásában.) . Több naptárat is létrehozhatunk, és megoszthatjuk azokat másokkal, illetve közzé is tehetjük naptárainkat, hogy mindenki láthassa azokat.

A Windows Live még további hasznos modulokkal rendelkezik, és egy folyamatosan fejlődő rendszer, amely napról-napra több szolgáltatással igyekszik egyszerűbbé, biztonságosabbá és kényelmesebbé tenni az online végzett személyes és közösségi munkát.

További információ a Windows Live-ról: http://home.live.com/

A cikk teljes terjedelemben a Modern Iskola magazinban olvasható Kelemen Szílvia tollából

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: