IKT műhely - Netbiztonság

Február 10. – a Biztonságosabb Internet EU Napja - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésFebruár 10. – a Biztonságosabb Internet EU Napja

Az EU 2009. február 10-ét a Biztonságosabb Internet Napjának nyilvánította, és a Biztonságosabb Internet Plusz (Safer Internet Plus) akciótervének keretében valamennyi tagállamban, köztük Magyarországon is, az interneten leselkedő veszélyekre való figyelemfelhívásnak szentelte.

A számítástechnika és az internet mindennapjaink meghatározó részévé vált, és a világháló elképesztő mennyiségű információ és tudás valós idejű elérését teszi lehetővé. A gyermekek így sokkal hamarabb ismerkedhetnek meg az internettel, a házi feladatok elkészítése mellett online kutathatnak, játszhatnak vagy tarthatnak kapcsolatot társaikkal, ami potenciális veszélyforrásokat is hordoz magában. Az online kockázati tényezők, a bosszantó pop-up hirdetésektől kezdve, a vírusok terjesztésén és az adatokkal való visszaélésen át egészen a legkomolyabb bűntényekig (pl. pedofil zaklatás) terjedhetnek, amire a szülőket, a tanárokat és a gyerekeket is fel kell készíteni.

Ezért a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Magyar Tartalomipari Szövetség, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Puskás Tivadar Közalapítvány – CERT Hungary, valamint a CEU és a Microsoft Magyarország a „Biztonságosabb Internet Nap 2009” keretében két panelbeszélgetésen vitatta meg az érintettekkel, illetve a résztvevőkkel, hogy az EU programja miként valósítható meg hazánkban, valamint, hogy a média miként vállalhat szerepet a biztonságos környezet létrehozásában. A két beszélgetésen ezen kívül részt veszttek többek között az OKFK, az OKRI és piacvezető elektronikus, nyomtatott és online médiumok képviselői mellett maguk a gyermekek is.

Szintén az eseményen került sor az Egyszervolt.hu és a Microsoft Magyarország által tavaly decemberben meghirdetett online verseny eredményhirdetésére és díjátadójára is.

„Helló Háló” néven az Egyszervolt.hu-val együttműködésben a Microsoft egy, a különböző korú gyermekektől, a szülőkön át, a tanárokig minden érintett igényeit lefedő tan- és felvilágosító anyagot, valamint online játékokat dolgozott ki a gyermekek biztonságos internetezésével kapcsolatban.  

A program keretében a gyermekek játék közben, szinte észrevétlenül sajátítják el a legfontosabb online viselkedési szabályokat. A 6 és 10 év közöttiek a Bit és Bájt kalandjai a százmegás pagonyban oldalon nézelődhetnek, míg a 10 és 14 év közötti korosztály a Megamágus kalandjain keresztül ismerkedhet meg a tudnivalókkal - utóbbi alapját a népszerű Honfoglaló játék képezi, melyet a korcsoportnak és a témának megfelelően alakítottak át: száz, a biztonságos internetezéssel kapcsolatos, és további ezer, kifejezetten ennek a korosztálynak írt műveltségi kérdést tartalmaz.

A szülők és tanárok pedig ugyanitt, a számukra kialakított honlapon videókkal és olyan hasznos információkkal találkozhatnak, melyek segítenek abban, hogy mindenki biztonságban tudhassa a számítógép előtt ülő gyermekét - még akkor is, ha nincs felügyelő felnőtt a közelben.

A honlapok az elmúlt két hónap során rendkívül sikeresek és népszerűek voltak: a MegaMágus oldalt közel 290 ezren, míg a program főoldalát, valamint a Bit és Bájt aloldalt több mint 61 ezren látogatták meg december óta. Sőt, az oldalakon eltöltött átlagos idő 30 perc és 48 perc között volt, ami azt jelenti, hogy az olvasók részletesen tanulmányozhatták az ott található tartalmakat.

A téli szünetben a portálokon versenyt is rendeztek, és a több mint 200 ezer versenyző közül a legokosabb játékosok egy-egy Xbox 360 játékkonzolt nyertek, melyeket február 10-én adtak át.

A két kategória nyertesei:

Bit és Bájt:

1. Kaló István Márk, Budapest

2. Kurucz Anna Cseperke, Markotabödöge

3. Weisz Viktória, Mosonmagyaróvár

 

MegaMágus:

1. Tenke András, Budapest

2. Csira Gábor, Debrecen

3. Kondákor Dániel, Sződ

 

”A lányom egyik kedvenc oldala az Egyszervolt.hu (http://egyszervolt.hu). Elsősorban az ott található játékok, mesék miatt látogatja rendszeresen az oldalt, így ő fedezte fel a Helló Háló programhoz tartozó játék figuráját az oldalon. A regisztrációban én segítettem neki, mert hasznosnak találtam a játék üzenetét. Úgy gondolom, hogy a gyerekekre nézve valóban rejt veszélyt magában az internet. Mivel a lányom 4-5 gyermekeknek szóló oldalt látogat rendszeresen, és maximum a nagymamájával beszél MSN-en, úgy érzem nincs félnivalónk, és komolyabb problémánk még nem is volt. Az viszont már előfordult, hogy lányom játékokat szeretett volna találni, de felnőtt tartalmú oldalra vezetett a keresés eredménye. Ezen túl úgy látom, arra már most oda kell figyelni, hogy meddig hagyom "lógni" a neten. A Bit és Bájt játék mindenképpen hasznos volt, mert felvetette a biztonságos internetezés kérdéseit, melyeket így meg tudtunk beszélni, és én igyekeztem is lányomnak megmagyarázni ezeket, hiszen nem mindennel volt még tisztában” – tudtuk meg Kurucz Renátától, a Bit és Bájt játékban 2. helyen végzett Kurucz Anna Cseperke édesanyjától.

A „Helló Háló” program természetesen tovább folytatódik, a létrehozói szeretnék kiterjeszteni a kezdeményezést a nagyszülőkre, illetve az 50 év feletti generációkat tömörítő szervezetekre, hogy ők mind a tanulásban, mind az online világban aktívabban is részt vegyenek.

A Microsoft most indította útjára nemzetközi önkéntes dolgozói programját is, melynek keretében huszonhárom leányvállalat mintegy 800 dolgozója látogat el különböző iskolákba, hogy több mint 40 ezer gyermekkel ismertessék meg az online biztonság legfontosabb elemeit. Magyarországon a Microsoft dolgozói gyermekeik iskoláiban tartanak oktatást, ami csaknem 1200 kisdiákot érint a tanév végéig.

„Felgyorsult világunkban, az internet korában a gyermekek számára is sokkal korábban megnyílik a világ. A világháló ugyanakkor potenciális veszélyforrásokat is hordoz magában. Mint az iparág vezető és felelősségteljes szereplője, a Microsoft kötelességének érzi, hogy ebben a felvilágosító, oktató munkában úttörő szerepet vállaljon. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az iparág más szereplőivel, a megfelelő állami szervezetekkel és társadalmi szereplőkkel karöltve lépéseket tegyünk az erre irányuló jogalkotási munka támogatására és edukációs programok létrehozására, és a Helló Háló program sikere már bizonyítja, hogy megérte az összefogás” – mondta Merényi Ádám, a Microsoft „Társ a Tanulásban” programmenedzsere.

„Ma már tudjuk, tapasztaljuk, hogy az Internet több, mint a tudásalapú társadalom alapja, hiszen a hétköznapi életünk, az ügyintézés, és az egymás közötti érintkezés részévé vált. Ugyanígy ma már afelől sem lehetnek kétségeink, hogy a felnövekvő generáció nem boldogulhat a digitális írástudás nélkül. Ennek pedig szerves része a megfelelő online viselkedési formák elsajátítása, és az a képesség, hogy biztonsággal eligazodjanak az Internetet használó közösségben. Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a gyermekek már óvodás korban használni kezdik a világhálót. Nagyon fontos, tehát, hogy elérhető legyen a számukra olyan tartalom az Interneten, mely játékos formában, az ő nyelvükön szólva, a szórakozva tanulás módszerével segít elsajátítani ezeket a szabályokat és felkészíti őket az Internet biztonságos használatára. Emiatt csatlakoztam örömmel a Microsoft kezdeményezéséhez úgy is, mint a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének elnökségi tagja, és mint az Egyszervolt.hu főszerkesztője, nem utolsósorban pedig a gyermekeiért felelősséget érző apa – mondta Pintér R. Róbert – A számok mindenképpen igazolják a Helló Háló program sikerét, hiszen az adott korcsoporton belül több tízezer gyermeket értünk el, és adtunk át számukra fontos ismerteket” – tette hozzá.

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: