Interaktív eszközök - Mobil eszközök

Óriásképernyővé változtatja a falat a Wii-távirányító - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésÓriásképernyővé változtatja a falat a Wii-távirányító

A Wii nevű konzol távirányítója elvileg bármely felületet képes digitális kijelzővé változtatni, így bárki - külön befektetés nélkül - egy nagy munka-, játék- vagy interaktív képernyőhöz juthat.

A funkciót eddig alig lehetett kihasználni, és az elmúlt hónapokban számos házi barkácsmegoldás született. Egy osztrák kutatócsoport viszont nemrég egy olyan programot fejlesztett ki, amely az átlagos felhasználók számára is elérhetővé teheti a Wiimote szolgáltatásait.

"A célunk egy egyetlen klikkeléssel vezérelhető, egyszerű eszköz létrehozása" - nyilatkozta Klaus Temper, a St. Pölteni Szakfőiskola Médiainformatikai Intézet projektfelelőse. A szakemberek most a megfelelő és közérthető kezelési útmutatón dolgoznak, hogy segítségével bárki kiaknázhassa a Wiimote-ban rejlő lehetőségeket. Az interaktív megoldások elvileg lehetővé teszik, hogy a számítógépes tartalmak jól kivetíthetők és ezáltal megjeleníthetők legyenek egy tetszőleges felületen.

Óriásképernyővé változtatjaa falat a Wii-távirányító


"A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kereskedelmi megoldásokhoz gyakran különleges és drága készülékekre van szükség, amelyek ára gyakran több ezer euró. A Wiimote ennél jóval olcsóbb és csak a távirányítóra, egy infrakamerára, egy beamerre és egy infratollra van szükség. Utóbbi alig néhány euróért már kapható, de aki akar, akár készíthet is sajátkezűleg egyet. A Wiimote ebben az esetben nem beviteli eszközként, hanem infravevőként szolgál és a falra szerelik fel. A Wiimote az infratoll mozgását követi és az adatokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja a PC-nek. Az adatok feldolgozását az általunk megalkotott szoftver végzi el. A program könnyű beállítási lehetőségeket kínál és akár különböző szobákra külön beállításokat is megadhatunk" - közölte az osztrák kutató.

A szakemberek már számos felületen, így többek között óriási síkképernyős televíziókon tesztelték a megoldást és most a rendszer finomhangolását végzik, valamint elkészítik a dokumentációt. A tervek szerint a szoftver és az útmutató legkésőbb jövőre elkészülhet és ingyenesen letölthető lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható  sg.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: