IKT műhely - 101 ötlet

 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Fizika: Egyenletes körmozgás centripetális gyorsulás tanítása
 
Az egyenletes körmozgással a tanulók már kisgyermek korukban találkoztak, amikor körhintára ültek, vagy a lemezjátszó forgó korongjára radírgumit helyeztek.

A körhinta bizonyára nagy élményt jelentett a gyerekeknek, de a mozgást nem tudták megmagyarázni. A mozgás könnyen magyarázható, ha a tanulókat körhintára ültetjük. Ha azonban nincs alkalmunk az órát „vidámparkban” tartani, az internet adta lehetőségeket próbáljuk kihasználni.

Tekintsük meg az alábbi szimulációt:
Körhinta - centripetális gyorsulás

A szimuláció interaktív, éppen ezért kis csoportos vitát javasolok. Minden tanulócsoport figyelje meg, és értelmezze a periódusidő változtatásakor bekövetkezett változásokat. A körhinta modell szimulációja esetén lehetőségünk van egy egyszerű, kétdimenziós vázlat vizsgálatára, és néhány körmozgást jellemző számadat kiíratására.

A szimulációt arra is felhasználhatjuk, hogy a tanulók jobban megértsék, átlássák a vektorok összegezését. A szimuláció jól láttatja a körhintázó testekre (tanulókra) ható erőket, valamint az eredő erő felbontását. A gyorsulás definíciójából valamint a kerületi sebesség ismeretéből kiindulva, meghatározható a centripetális gyorsulás fogalma.

A téma feldolgozásához javasolt weboldalak:
Körmozgás - bevezetés
Körmozgás - bemutató

A feladat a Microsoft Magyarország megbízásából készült '101 ötlet innovatív tanároknak" kiadványából való. Az eredeti anyag itt olvasható jos.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: