IKT műhely - IKT az osztályomban

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakEz a 7+1 kiváló, ingyenes zenekészítő program (Aviary Roc, Songsmith és társai)  jó eszköz arra, hogy a diákok élvezettel elkészítsék saját zeneszámaikat, melyeket aztán - például - multimédiás feladataikhoz fel is használhatnak.

Az sem mellékes, hogy a zenekészítő programokkal kerülhetjük el a legegyszerűbben a szerzői jogok megsértését!

A Songsmith egy egyszerű, szinte teljesen automatikus zene készítő program. Nagyszerűsége abban rejlik, hogy szinte semmilyen zenei tudás nem szükséges egy hangulatos zeneszám elkészítéséhez.

A professzionális zene készítő programokkal ellentétben az alkalmazás használata perceken belül megtanulható. Énekeljen el bármit egy mikrofonba, és a Songsmith megírja a zenét az ének dallamára.

Songsmith - Ingyenes zenekészítő program

Az első énekhang eléneklése után akár egy perc múlva kész lehet új dalával. Hasznos lehet olyan diákok vagy tanárok számára, akik szeretnének dalt készíteni, de nincs hozzá elegendő zenei tudásuk, vagy nem játszanak semmilyen hangszeren. Egy Songsmith dal biztosan megható ajándék, akár diákok, akár tanárok készítik.

A program próbaverziója letölthe­tő ezen az oldalon a Download gombra kattintva.


Az Aviary Roc szolgáltatással saját zenei ritmusokat, aláfestő zenét szerkeszthetünk, amit letöltés után felhasználhatunk, mint alkotó elem, mondjuk a a Myna-ban, vagy más zeneszerkesztő programokban. A kész művet be is ágyazhatjuk blogunkba, weboldalunkba. Íme egy példa egy Aviary Roc -al készült zeneszámra.

A Beat Lab ingyenes zeneszerző program egyszerű kattintgatásokkal is elő tudja állítani számunkra a kívánt dallamot. Alaphelyzetben 12 félét, egyébként ezernyi hangot, zenei stílus és effektet kínál, amit saját szájízünk szerint tudunk keverni, manipulálni, mindaddig amíg a fejünkben csengő dallam meg nem születik. A hanglaborba saját hanganyagot is feltölthetünk. már kész anyagokat remixelhetünk, az elkészült alkotásokat megoszthatjuk és le is tölthetjük mp3 fájlként. Kezdőknek roppant élvezetes, mert hamar sikerélményt ad!

Incredibox Ez egy nagyon jópofa, vicces zenekészítő program, ahol egyszerű fogd és húzd módszerrel adhatjuk dallamunkhoz a különböző effekteket, hangszereket, vokális elemeket. Interaktív táblán a gyerekeket biztos el lehet szórakoztatni vele (akár jutalomként is készíthetnek egy kis háttérzenét!).  Ki kell próbálni!

UJAM Ez már egy komoly zenekészítő program, amellyel akár zenei, énekesi karrier építésbe is kezdhet az, akinek erre affinitása van. A lényeg, hogy felvehetjük énekünket, vagy élő zenei aláfestésünket az UJAM-ba, majd azt mixelhetjük más zenei effektekkel, számokkal illetve átalakíthatjuk saját anyagunkat is. Ez a videó röviden bemutatja az UJAM lényegét.

A Soundation zenekészítő program egyszerre 5 zenesáv összekeverését teszi lehetővé. Feltölthetjük saját anyagunkat, és választatunk a Soundation mintegy 400 ingyenes trackjéből is. A kész művet letölthetjük, és publikálhatjuk a Soundation zenei galériájában.

A Wolfram Alpha alkotói készítették el a Wolfram Tones amely a maga nemében egyedülállóan készít zenét. A hangokat és effekteket matematikai algoritmusokkal határozza meg és állítja össze, szinte bármilyen stílusban. Zenét szerezni ennél könnyebben nem is lehetne! Ahány klikk, annyi egyedi zene! Ami tetszik azt el is menthetjük saját zenetárunkba, és még regisztrálni sem kell! Rengeteg paraméter változtathatunk, és megmutathatjuk diákjainknak a matematika egy különleges gyakorlati hasznosítását!
Ezzel a programmal okostelefonunkra letölthető zenéket "gyárthatunk", a MIDI fájlokat pedig - egyéb felhasználásra - ezzel az ingyenes online konvertáló programmal (solmire) mp3 formátumra alakíthatjuk.
A doboló csimpánzok Monkey Machine ingyenes online zeneszerző program kimondottan a dobolás tanításához, tanulásához készült. Összeállíthatjuk saját dobfelszerelésünket a hozzá való cintányérokkal és már kezdődhet is az őrült dobolás. Nagy előny, hogy ez nem jár nagy hanggal és a drága dobszerkót sem kell megvenni! Elkészült remekműveinket MIDI formátumban tölthetjük le, amit aztán mp3-ra konvertálhatunk  (solmire).
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: