IKT műhely - IKT az osztályomban

Google alkalmazások az oktatásban - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzésGoogle alkalmazások az oktatásban

A Google-t mindenki ismeri. Keresőmotorján naponta csak Magyarországon több tízmillió netes keresés fut át. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy a keresőóriásnak számos egyéb, jellemzően ingyenes alkalmazása létezik, melyeket százmilliók használnak mindennapi munkájuk során. Arról pedig végképp keveseknek van tudomásuk, hogy a Google-nak létezik egy kimondottan az oktatási szférának kialakított alkalmazás-csomagja is, amely nemcsak hogy ingyenes, de költségeket is meg lehet takarítani vele.

Cikkünkben rövid áttekintést adunk azokról a Google alkalmazásokról és szolgáltatásokról, melyeket akár azonnal hasznosítani lehet a mindennapi oktatásban is.

Google Alkalmazások – minden, ami a hatékony csoportmunkához kell

A Google egyben az online, azonnal elérhető internetes világ szimbóluma is. A Google alkalmazások és szolgáltatások egyik legfőbb jellemzője éppen az, hogy használatukhoz legtöbbször nem kell szoftvereket megvásárolni és gépünkre letölteni, mert az alkalmazások a Google által üzemeltetett tárhelyeken futnak.

A Google Alkalmazások szolgáltatási és termékcsomag a kommunikáció és kapcsolattartás, az együttműködés és a tartalommegosztás személyre szabható kombinációja, amely kiválóan segítheti például oktatási intézmények, vagy akár kisebb közösségek, osztályok, szakmai csoportok tagjai közötti kommunikációt és csoportmunkát.

A Google Alkalmazások Oktatói csomag - kifejezetten az általános iskolák, középiskolák, valamint felsőoktatási intézmények számára készült, és szinte az összes plusz Google funkciót kínálja – díjmentesen.

Az intézmények saját domain nevük alatt használhatják a kommunikációt és együttműködést-támogató Google megoldásokat.

Az alkalmazások nagyban elősegítik a diákok és tanárok közötti együttműködést, közös munkát, adat- és információ-megosztást, kommunikációt, valamint jelentősen csökkenthetik az adminisztrációs terheket és költségeket.

Google alkalmazások az oktatásbanA csomag részei
Levelezés
A Gmail™ levelezőrendszer, a csomag legismertebb eleme, amelyet önmagában is egyre többen használnak.

Közkedvelté szinte kihasználhatatlanul nagy és napról-napra növekvő tárhelye – jelenleg 7 GB -, fejlett spamszűrője, kiváló keresője, valamint integrált azonnali üzenetküldője teszi, amely segítségével más Gmail felhasználókkal cseveghetünk.
Naptár

A Google Calendar™ – egyik legérdekesebb szolgáltatása, hogy a bejegyzett eseményekről, - amennyiben azt igényeljük, - az esemény előtt, ingyenes SMS-értesítést kérhetünk telefonunkra. Naptár bejegyzéseink másokkal, akár az egész világgal megoszthatók és blogunkba vagy tetszőleges weblapba beágyazhatók.

Dokumentum kezelés

Google alkalmazások az oktatásbanA Google Docs™ –a Google magyar nyelvű online szövegszerkesztője, táblázatkezelője és prezentáció készítője, amely dokumentumok valós idejű létrehozására, megosztására és közös használatára szolgál.

Az itt létrehozott fájlok bármikor és bárhonnan elérhetők, ráadásul egyszerre nem csak egy ember számára: a dokumentumokon egyszerre akár egy egész osztály is dolgozhat az összekavarodás és átláthatatlanság veszélye nélkül.

Ha igényes megjelenésű dokumentumokat szeretnénk készíteni kevés időráfordítással, akkor kedvünkre válogathatunk a több száz rendelkezésre álló sablon közül, melyek a szöveges dokumentumokhoz, a táblázatokhoz és a prezentációkhoz készültek.

A táblázatokhoz online űrlapokat készíthetünk, amivel például gyors és egyszerű közvélemény kutatást végezhetünk az osztálytársak, vagy a szülők körében. Az eredmény azonnal látható lesz webes dokumentumunkban.

Remek tulajdonsága még a Docs-nak, hogy a dokumentumokat PDF fájlként is elmenthetjük, ezzel egységes, és mindenütt olvasható formátumúvá téve digitális tartalmainkat.

Webhelyek

Google alkalmazások az oktatásbanA csomag része még a most már magyarul is elérhető Google Webhelyek szolgáltatás, amely  mindenféle csapatinformáció egy helyen történő megosztásához készült.

Legfőbb erőssége, hogy informatikai, programozói tudás nélkül is szinte percek alatt saját iskolai, vagy osztály weboldalt hozhatunk létre, amelybe könnyedén integrálhatjuk a fentebb felsorolt és még sok egyéb Google szolgáltatás modult.

A honlap megtekintését publikussá, azaz mindenki számára láthatóvá, vagy csak egy szűk kör (pl. az osztály) számára tehetjük elérhetővé.

A webhely üzemeltetéséhez a Google Alkalmazások oktatási célú felhasználói 10 GB, ingyenes tárhellyel gazdálkodhatnak.

Saját kezdőoldal

A Google Alkalmazások felhasználói saját ízlésük és igényük szerint kialakított online irodát, elektronikus íróasztalt (iskolapadot) hozhatnak létre a Saját kezdőoldal szolgáltatás segítségével.

Az osztály, vagy tanulói csoport tagjai létrehozhatják saját kezdőoldalukat, amelyeken a maximális testreszabhatóságnak köszönhetően azok a tartalmak lesznek megtalálhatók, amikre kinek-kinek szüksége van.

Hírek, menetrendek, időjárás, frissen érkezett levelek, saját link-, és videó gyűjtemény, valamint természetesen a Google keresője – mindez és még sok más is elérhető a saját kezdőoldal segítségével.

A kezdőoldal lapjainak száma tetszés szerint bővíthető, így gyakorlatilag minden szükséges online eszközt és információt egy könnyen kezelhető és bárhonnan elérhető helyre lehet gyűjteni.

Az ilyen „online íróasztalok” használatával – a digitális írás- és olvasástudás részeként – a tanulókat a virtuális térben való rend kialakítására és használatára szoktathatjuk.

Egyéb Google alkalmazások

Az Oktatói csomag keretrendszerén túl még számos ismert és kevésbé ismert Google alkalmazással tehetjük az oktatást érdekesebbé, színesebbé.

További információ a magyar nyelvű Google Alkalmazásokról >>>

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: