Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak A személyes adatok védelmét garantáló feltételek teljesítése mellett fényképezhetnek a Google Street View autói Magyarországon – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos, aki még 2009 májusában indított vizsgálatot a szolgáltatásához kapcsolódó adatkezelésével kapcsolatban.

Jóri András arra volt kíváncsi, hogy mi a felvételkészítés jogalapja, és az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, tájékoztatáshoz való, tiltakozási jogukat a fényképezés során. Ezt követően a cég felfüggesztette a fényképezést Magyarországon, és együttműködést kezdeményezett az Adatvédelmi Biztos Irodájával.
   
Bár a Google a fényképezés során nem kíván személyes adatokat rögzíteni, mégis az adatvédelmi törvény által védett, személyes adatoknak minősülő információkat is gyűjt, rögzít. A nagy felbontású felvételeken az egyes személyek könnyen felismerhetők, a járművek rendszáma jól látszik, a képek megörökítik az egyes személyek magatartására, hollétére vonatkozó adatokat. Az adatkezelés céljaként a cég a térképszolgáltatásokhoz felhasználandó alapadatbázis kialakítását, további termékek fejlesztését, illetve a Google Street View szolgáltatás nyújtását jelölte meg. Ezek a célok legitimnek tekinthetők és a magyar adatvédelmi jogi szabályokkal a megfelelő garanciák nyújtása mellett összeegyeztethetők – foglalt állást a biztos.

Az ombudsmann szerint ugyanakkor a magasan elhelyezett kamerával történő fényképezés nem fogadható el, a lencséket úgy kell elhelyezni, hogy a virtuális látótér a magánterületekre ne adjon szélesebb körű betekintést, mint amit a gyalogos járókelő lát. Az eredeti (nyers) adatokon szereplő képmásokat, rendszámokat mielőbb el kell homályosítani, a nyers adatokat a lehető legkorábban meg kell semmisíteni, a lakosságot pedig előzetesen - legalább egy héttel a felvételek elkészítése előtt - tájékoztatni kell a fényképezésről.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> technet.hu - Mégis lesz itthon is Google Street View

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: