IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakTermészetesen nem igazi papírról van szó; az itt bemutatott oldalak ugyanúgy a weben találhatók, mint hagyományos társaik. Csak éppen papír-dizájnnal készültek…

Hivatalos webdizájner szlengben „paper-made” vagy "sticky" megjelenésűnek hívják azokat a weboldakat, amelyek eltérően a divatos trendektől, a hagyományos, papíralapú megoldásokat hozzák be a webre. Ez a legtöbbször látványos dizájn-elemek formájában történik (papírmintás hátterek és képek), de sokszor az elrendezés és a tördelés is követi a hagyományos formákat. Hogy a webdizájn honnan jön és hová tart, arról hosszasan lehet értekezni (meg is tettük legutóbb), annyi biztos, hogy alapvetően nem sok köze van a nyomtatáshoz és a papírhoz. Ennek ellenére a téma mégis népszerű a weboldaltervezők körében: lássuk a legjobb „paper made” weboldalak listáját!

 Első kedvencünk szimplán a dizájnnal hódít, funkcionalitásában túl sok újdonságot ne várjunk. Sajnos a papír mellé biggyesztett számológép csak dekoráció és nem működik, kár, igazán látványos megoldás lett volna – de a fejlesztők, úgy látszik, spóroltak a flash-elemekkel.

 
 

Következő jelöltünk a Snopp média oldala. Ez a megoldás már nem is hagyományos papír, hanem kartonpapír! Az ötlet és a kivitelezés is kétségkívül remek, kicsit ugyan komolytalan az összhatás (a kartonpapírról az embernek akaratlanul is az „összetákolt” kifejezés jut eszébe), de lehet, éppen ez volt a cél!

 
 

De evezzünk kicsit komolyabb vizekre, amikor a megjelenéstől kezdve az elrendezésig minden papírkinézetű. A Church On The Rock weboldala kiváló példa erre. A főoldal elrendezésétől kezdve, az aloldalakon található „fejléces” levélpapír-oldalakig minden elem igyekszik papíralapú hatást kelteni, elég sikeresen…

 
 

A Library Bohemian oldala régimódi (szó szerint „megsárgult”) fecnik, azaz stickerek használatával építi fel az oldalt. A végeredmény érdekes módon mégis modern hatást kelt, és nem utolsósorban nagyon látványos.

 
 

Hasonló „sticky” megoldást találhatunk a Kiddk oldalán, de immár jóval modernebb kivitelezésben. Egérérzékeny flash-menü gondoskodik arról, hogy a papír megfelelően gyűrődjön és mozogjon.

 
 

Az elegáns megoldásokat kedvelő webmesterek ihletet meríthetnek „nem mindennapi Joe”-tól. Itt szintén nem találunk flash- és egyéb elemeket, a szépen elrendezett papírkinézetű struktúrát egy gondosan kivitelezett CSS szolgáltatja.

 
 

Egy másik, igaz bonyolultabb (és áttekinthetetlenebb) megoldást láthatunk a Team Green oldalán. Nekik szinte kötelező is a papír (főleg ha újrafelhasznált), hiszen zöldekről van szó…

 Végül lássuk a kategóriagyőztest! Papírkinézetű kedvencünk a Mom & Popcorn lélegzetelállító oldala.

 
 

Roppant előnyös a papír-webdizájn mellé a retró-hatás, amit a színeken és a betűkön felül még egy pár „pin-up” fotóval is erősített az alkotó.  Tény, hogy navigálni elég problémás az oldalon (nehéz kiszúrni a menüt a lap tetején), kicsit beljebb navigálva azonban már kapunk egy vertikális menüt (természetesen papíron), így a helyzet kicsit javulni fog.<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Toplista - a legjobb papírból készült weboldalak

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: