IKT műhely - 101 ötlet

 - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
Fizika: Newton gravitációs törvénye és a bolygómozgás
 
Az alábbi nevezetes kép Newton könyvéből azt szemlélteti, hogy a földi tárgyakra és az égitestekre azonos törvények érvényesek.

Fizika: Newton gravitációs törvénye és a bolygómozgás Ha egy magas hegy csúcsáról vízszintes irányban egyre nagyobb sebességgel dobunk el egy tárgyat, az egyre messzebb ér földet. Ha a kezdősebességet növeljük, elérhető, hogy a test pályájának görbülete a Föld felszínének görbületét kövesse, és így a test visszajusson az eldobás helyére.

A fejünket behúzva az eldobott „kő” elszáguld felettünk, majd újra és újra megkerüli a Földet. Ha nem számolunk a közegellenállás hatásával, ezzel a módszerrel tehát mesterséges holdakat állíthatunk Föld körüli pályára.

Egy bizonyos kezdősebesség átlépése után a test kiszökik a Föld gravitációs vonzásából és nem tér vissza Felrajzolhatjuk ezt az ábrát a táblára is, de sokkal izgalmasabb, ha először a gyerekek maguk próbálkoznak különböző kezdősebességekkel, és maguk vonhatják le a következtetéseket is.

Segítségünkre lehet az itt található animáció

Itt tetszőlegesen beállítható az eldobott „kő” kezdősebességének nagysága. A program megrajzolja a hajítás pályáját. A kilövést és a becsapódást hangeffektusok kísérik. Tanulságos és szórakoztató.

Feladatok:
A gyerekek próbálgatással meghatározhatják a körsebesség, illetve a szökési sebesség nagyságát. Biztosan azt is felfedezik, hogy már a körsebességnél kisebb sebesség is „sikeres” lehet: a Földet ilyenkor ellipszis pályán kerüli meg a mesterséges hold, csakúgy, mint az I. és II. kozmikus sebesség közötti kezdősebességek esetében. Kerestessük meg az ellipszisek fókuszpontját is! Mitől függ a körsebesség nagysága?

A feladat a Microsoft Magyarország megbízásából készült '101 ötlet innovatív tanároknak" kiadványából való. Az eredeti anyag itt olvasható jos.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: