IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakAz InDesign CS5 szoftver újításait megnézve, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy fényévekre van már a “szimpla” kiadványszerkesztő feladatok megoldásán.
A gyakorlatban megnézzük, hogyan hozhatunk létre egy  kiadványból olyan interaktív fájlt, amelyet az Adobe Flash Player vagy egy böngésző azonnal képes lejátszani.

A tervezett kiadványunk elkészült, ez esetben egy 4 oldalas brosúra, akár mehetne nyomdába is, de helyette most a webes megjelenést választjuk. Végeredményként egy SWF és HTML fájlt kapunk, viszont nem hagyjuk el az InDesign-t a munka folyamán!
A “Kulcs” az Animation paletta, melyet a Window/Interactive menüből megnyitunk.
Kijelöljük azt az objektumot, amit mozgatni szeretnénk. A palettán elnevezhetjük, majd a legördülő menüből kiválasztható az előre legenerált animációk sorából a nekünk tetsző. A kiválasztott animációt a palettán található előnézet ablakban az InDesgin “lepke” ikonja rögtön szemlélteti is. Amennyiben a kiválasztott objektumunkon szeretnénk látni, vagy kipróbálni, a Window/Interactive/Preview (Shift+Ctrl+Enter) ablakban megtehetjük. A Preview panel bal alsó sarkában a “play” és “stop” gomb található, a jobb sarokban háromféle előnézeti mód. Az első csak az objektumot, a második az oldalt, a harmadik a teljes dokumentum előképét játssza le az összes alkalmazott animációval.

 
 

Az animáció palettán továbbhaladva az Event(s) opciónál beállíthatjuk az “esemény” vagyis az animáció lejátszás módját, ezek a következők lehetnek: alapértelmezettként, az oldal betöltésével egy időben játszódik le, lehet az oldalra kattintással, az objektumra való kattintással vagy a kurzor elhaladása az objektum felett (több opció is kiválasztható egyszerre).

 
 

Ezt követően beállíthatjuk az animáció hosszát (duration/másodpercben) és ismétlődését (play), itt választhatjuk a loop opciót, ekkor folyamatosan fog ismétlődni.
Ezután az animáció sebessége következik, ez lehet egyenletes, lassuló vagy gyorsuló.

 
 

Amennyiben olyan animációt választunk, melynek mozgási útvonala van, pl. “jobbról berepül”, a toll eszközzel a mozgási útvonalat, görbét tetszés szerint megváltoztathatjuk.
További beállításokkal is finomítható még az animáció: forgatás, méretezés, fedettség, láthatóság.
A Timing palettán (stopper jel a bal alsó sarokban) az animált objektumok listája jelenik meg az animációk sorrendjében, itt a “fogd és vidd” módszerrel megváltoztathatjuk az időzítést vagy a “delay” beállításnál késleltethető az egyes objektumok animációja. Több animáció egyszerre történő lejátszásához Shift-tel kijelöljük az elemeket és a “bilincs/play” ikonnal egymáshoz rendeljük.

 
 

Amint az animációkkal elkészültünk a File/Export menüből Flash Player (SWF) fájlt exportálunk, így egy .swf és .html állományt kapunk.
Az export panelen az alábbi opciók választhatók: oldaltartományok, HTML és SWF generálás, méretezés, háttérszín, oldalátmenetek, interaktív lapozás, a sebesség (frame), a szöveg megjelenítési módja, az oldal raszterizálása, jpg minőség és felbontás.
Az exportálást követően a böngésző automatikusan megnyitja a működő Flash kiadványunkat, amely tetszés szerint beilleszthető például weboldalunkra.
Végül még egy rövid jótanács: Az “előtűnő” animáció és a...


<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Interaktív InDesign

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: