IKT műhely - Tudásmegosztás

Videokincsek a YouTube-on

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár digitalizált filmek számára nyitott csatornát. A világ egyik legnagyobb adattára, az Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára már jó ideje élen jár a digitalizáció, vagyis az információk átmentése terén, s ezek a projektek rendkívül szerteágazóak, a megőrzés mellett a népszerűsítés és a széles körben való terjesztés is céljuk.

Kiváló kezdeményezés volt a részükről például az is, hogy a Flickr fotómegosztóra egy évvel ezelőtt háromezer nagy felbontású, dokumentumértékű képet töltöttek fel, mely képek az USA 1846 és 1942 közötti történetének kulcsmozzanatait, főbb szereplőit stb. ábrázolják, s a tervek szerint ez az összeállítás bővülni fog.

Az internetes információmegosztás most tovább folytatódott, mivel egy másik népszerű közösségi oldalon, a YouTube-on indítottak saját csatornát, s mostantól itt elképesztően érdekes mozgóképeket láthatnak az érdeklődők.

 A Kongresszusi Könyvtár az audiovizuális anyagok területén is a legnagyobbak közé tartozik (sőt, valószínűleg a legnagyobb), mivel körülbelül hatmillió tételből áll a gyűjteményük, köztük filmek, tévé- és rádiófelvételek, hangfelvételek. A csatornát több mint 70 videóval indították el, s igen széles körből válogattak: vannak 2008-as filmek az ottani könyvhéten készült interjúkkal, bemutatkozókkal, de – s ez különösen izgalmas – szerepelnek a kínálatban igen korai felvételek, a mozgóképrögzítés 19. századi kezdetéről származó unikumok is.

Ez a szerény méretű adatbázis azonban csak az első lépés: folyamatosan bővítik majd a mozgóképes tartalmat is.

 A digitalizált anyagok természetesen nem csak a YouTube-on, hanem a könyvtár erre a célra létrehozott honlapján is megtalálhatóak.

 
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható itcafe.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: