IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Arról ugyan lehet vitatkozni, hogy egy saját készítésű logó lehet-e olyan "hatékony" és ízléses, mint egy profik által tervezett, de aki ezen kíván spórolni, az is talál jó megoldást.

Az már persze más kérdés, hogy a "házilag" elkészített logó mennyire felel meg a logóktól elvárt követelményeknek. Sokak szerint az is elég, ha ízléses és nagyjából megjegyezhető, mások ennél sokkal többet remélnek tőle, akár egy-egy termék sikerét is, külön arculati kézikönyveket készítve hozzá. A helyzet egyébként az, hogy szerintünk is sokat számíthat, milyen logót választ egy cég, ám egy halom esetben (például ha csak a blogunknak akarunk valamilyen ízléses kis logót kreálni) megteszik az alábbi megoldások is.

Szóval aki spórolni akar a dolgon és rendelkezik némi jóízléssel, annak akár a Logomaker, akár a Logosnap oldal jól jöhet. E két oldal több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.

Először is, mindkettőt ingyen használhatjuk, annyit próbálkozhatunk a logónk elkészítésével, amennyit csak akarunk (a kész logó letöltéséért viszont fizetnünk kell!).
Másodszor: használatukhoz nem kell egyetlen grafikai program mélyreható ismerete sem, ha a Paintet már tudtuk használni alapszinten, ezekkel is boldogulunk.

Végül az elkészült logókat egy profi tervezés árának töredékéért tölthetjük le, nagy felbontású, vagyis nyomtatásban és mondjuk egy weboldalon egyaránt használható változatban.
A két oldal működése egyébként minimálisan tér csak el, nagyjából hasonló elveket követnek. Először ki kell választanunk egy kategóriát (informatika, gyógyítás, utazás stb.), majd ikonok és képek közül választhatjuk ki a logónk alapját adó, a célnak szerintünk legmegfelelőbb ábrát.

Ezután egy szerkesztőbe jutunk, ahol szövegekkel egészíthetjük ki a logót (például a cég nevével), tetszőleges karaktertípust használva, illetve elrendezhetjük, méretezhetjük és átszínezhetjük a különböző elemeket. Egyetlen negatívuma a dolognak, hogy sajnos nem mindegyik fontban találjuk meg a magyar ékezetes karaktereket.

A végeredményt aztán elmenthetjük, ám ehhez előtte szükségünk lesz egy ingyenes regisztrációra az oldalon. Ennek előnye, hogy később tovább tervezhetjük a félbehagyott logókat.


Végül ha úgy érezzük, sikerült összehozni azt, amire szükségünk van, mindössze egy mozdulat letölthetjük a végleges grafikát. A Logomaker esetében van egy ingyenes, weben használható változat, amelyhez embed kódot kapunk (ebből GIF képként le is tölthető), vagy 50 dollárért megvehetjük a nyomdakész verziót (EPS, JPG és GIF) formátumban. A Logosnapnál pedig 30 dollárba kerül a több módon felhasználható változat (szintén EPS, JPG és GIF formátumokban kapjuk meg).

Aki esetleg a Photoshopban vagy Illustratorban szeretné megalkotni saját logóját, csak éppen ötlethiányban szenved, annak tudunk még javasolni egy korábbi cikkünkben bemutatott...


<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Hasznos weblapok saját logó készítéséhez

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: