Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Az OpenEDU program célja, hogy a hazai köz- és felsőoktatási intézmény hallgatói, oktatói, informatikusai és rendszergazdái támogatott módon érhessék el a nyílt forráskódú kliens és szerver oldali megoldásokat.

Az OpenEDU programhoz bármely hazai köz- és felsőoktatási intézmény szabadon csatlakozhat.

A köz- és felsőoktatás területén eddig is számos, a nyílt megoldások iránt elkötelezett intézmény használt nyílt forráskódú programokat, azonban ezek használata sokszor nem volt hatékony, a problémák megoldása, a kérdések megválaszolása nagyon esetleges volt. A most elindult OpenEDU program professzionális, az intézmények igényeihez alakított szolgáltatáscsomagot nyújt, melyben a kérdésekre, problémákra való válaszadás, a szoftverek telepítése, beállítása és egyéb helyszíni szolgáltatások is helyet kaptak. A világban jelenleg körülbelül négyszázezer publikált nyílt forráskódú projekt létezik, a megfelelők kiválasztása, tesztelése, integrációja, magyarítása, támogatása, hibajavítása nem tartozhat az oktatási intézmények hatáskörébe, hiszen azoknak az oktatásra, az informatikával támogatott oktatási folyamatok optimális használatára kell összpontosítaniuk. Ebben segít az OpenEDU, amely ezeket a háttérfeldatokat úgy vállalja át a nyílt forráskódú szoftvereket használni kívánó intézményektől, hogy azok vállalati minőségű értéket kapjanak.

Az OpenEDU azonban nem csak a nyílt forráskódról szól, az csupán egy optimális eszköz a célok eléréséhez. Az OpenEDU csomagjai úgy lettek összeválogatva, hogy azok az intézmények igényeit a lehető legjobban lefedjék, és az általuk kívánt funkcionalitást nyújtsák. "Ebben a szellemben jöttek létre a közoktatás valamint a felsőoktatás számára specializált csomagjaink, amiket az adott területen történt több mint öt éves fejlesztés és az intézményekkel való közös munka alapján alakítottunk ki" -- nyilatkozta Dr. Szentiványi Gábor, az OpenEDU programot végrehajtó ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft. ügyvezetője.

A közoktatás számára a SuliX szoftverrendszer áll rendelkezésre, ami egy teljesértékű iskolai szoftverinfrastrultúra-megoldás. Ez a megoldás nem csupán egyenértékűen helyettesíti az iskolákban is megszokott informatikai alapfunkciókat, mint a központi fájl- és nyomtatókezelés, levelezés és csoportmunka, hanem olyan eszközöket ad a közoktatási intézmények, azaz az általános és középiskolák kezébe, amivel a tanárok és a rendszergazdák, -- ismerve leterheltségüket és időhiányukat -- a lehető legkényelmesebben és leggyorsabban végezhetik feladataikat. A rendszergazdák automatikus mentési és felügyeleti támogatást használhatnak, sőt

 

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

 

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> Elindult az OpenEDU program openeduhu

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: