IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak

Ezúttal a WinZip egyik ingyenes alternatíváját (Peazip tömörítő program) tettük górcső alá, s eláruljuk, elégedettek voltunk vele.

A multimédiás alkalmazások, nagyfelbontású képek magukkal hozták a fájlok méretének gyarapodását, ami viszont elkerülhetetlenné teszi a tömörítőprogramok használatát.

Windowson, Linuxon, Macen egyaránt használható, nem kell érte fizetni, ráadásul sokak szerint jobb, mint a WinZip. Hát kell ennél több?

De nézzük a részleteket! Ha eldöntöttük, hogy egy próbát teszünk a tömörítővel, innen tudjuk letölteni a megfelelő változatot akár  tömörített (zip), akár kattintásra futtatható (exe) formában, sőt választhatjuk a hordozható (portable) változatot is, amit egy pendrive-on bárhova magunkkal vihetünk.

PeaZip

Számos változatból választhatunk a letöltésnél

 

A következő lépésben egy varázsló vezet végig a telepítésen, s eközben azt is beállíthatjuk, milyen formátumokat fogunk ki és becsomagolni (alapbeállításban valamennyi be van jelölve – érdemes ezt így hagyni).
Az első meglepetés akkor érhet minket, amikor először kattintunk az Asztalra helyezett peazip ikonra: ekkor ugyanis egy gyors áttekintést kapunk gépünk meghajtóiról, feltüntetve a foglalt és a szabad helyet is.

PeaZip

Gyorsfénykép a rendszerről

 

A Windows Intézőre emlékeztető felületen egyszerű egérkattintásokkal léphetünk be a mappákba, kereshetünk ki- vagy becsomagolni kívánt állományokat, eldönthetjük hogy hányasával, illetve hova csomagoljuk őket, de emellett még számos hasznos funkciót rejt a program felső menüsávja, így például kereshetünk az állományok között, különféle (méretbeli) szempontok alapján rendezhetjük fájljainkat, a javasolt programmal bármit megnyithatunk, sőt még a rendszereszközöket is elérhetjük innen.

PeaZip

Jóval több, mint egy egyszerű tömörítő

Ha bármikor elakadnánk a program használatában, semmi gond, ugyanis


<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Egy ingyenes tömörítő, ami jobb a WinZip-nél

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: