Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Egy Windows mind felett, egy Windows mindenen: ez lenne a Microsoft terve a külön okostelefon és külön laptop/desktop rendszerek helyett?

Andy Lee, a cég mobil részlegének vezetője kedden említette az egyesített, egységes ökoszisztéma ötletét, mint jövőben bizonyosan megvalósuló irányvonalat.

Egy nappal később Kevin Turner jelentette ki, hogy a Microsoft jövője „az ökoszisztémák és felhasználói élmény egyesítésén,” valamint „az ökoszisztémák felhő alapú szolgáltatások hozzáadásával történő fejlesztése” múlik. Nyilatkozata szerint a Windows 8 fontos lépés lesz az egyesített operációs rendszer felé.

 


Egyesek szerint ezen nyilatkozatok arra utalnak, hogy a Microsoft a következő négy évben megpróbálja egységesíteni a Windows, a Windows Phone és az Xbox rendszerét valamilyen módon. Ez akár azt is jelentheti, hogy a következő Windows a PC alapú desktop és laptop gépeken kívül telefonokon, ARM processzoros táblagépeken és a következő (2015/16-ra tehető) Xbox játékkonzolon is futna.

A Microsoft ezen lépésével azt próbálja elérni, hogy a fejlesztők programjai minél több készüléken, minél változatosabb formában futhassanak teljes – vagy akár részleges – áttervezés és átírás nélkül. Emellett természetesen a fejlesztői eszközök egységesítése sem lebecsülendő eredmény.


A Windows 8 két megcélzott géptípusra fog érkezni: asztali gépekre és tabletekre. Azaz ezen két platformon ugyanazon programokat lehet majd futtatni. A kérdés tehát az, hogy mi lesz a Windows Phone sorsa ebben az egyesített jövőképben? Erre a választ talán Lee nyilatkozata rejti, amely az operációs rendszerek magjáról („core”) beszélt. Azaz lehetséges, hogy a teljes, asztali funkcionalitásnak csak egy részhalmazát használva a program telefonon is futtathatóvá válik.


Amennyiben ez megvalósulna, az a Windows CE (amely még mindig megtalálható a Windows Phone 7 kerneljeként) végét jelentené. Emellett a Silverlight további élete is kérdéses, és a jelenleg a Windows Phone 7 részét is képző, valamint egykoron az internetes appok jövőjeként beharangozott rendszer jövőjét már most is sokan féltik.

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: