IKT műhely - Facebook

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Miközben már a Facebook is rengeteg időt visz el, a Google is újít a saját közösségi oldalával. Kérdés, hogy az IWIW, Facebook, LinkedIn és hasonló oldalak mellett erre kinek is van valójában szüksége?
A kapcsolati háló nem olyan, mint egy mobiltelefon. Nem lehet évente egy szebbre, jobbra, okosabbra, gyorsabbra lecserélni. A közösségi hálót váltani csak úgy lehet, ha veled együtt mozdulnak a barátaid, ismerőseid, rokonaid, üzletfeleid... 

Nálunk az utolsó Nagy Váltás az iWiWről a Facebookra tartó népvándorlás volt. A többség váltott, a párhuzamos lét kényelmetlen, valószínű, hogy az iWiW néhány "csakazértsem" fehasználó mellett egyre inkább a "holt lelkek" gyűjtőhelyévé válik. (A legtöbben nem törik magukat, hogy leiratkozzanak a nem használt szolgáltatásokról, így a világűrhöz hasonlóan a cyberteret - hú, de poros kifejezés - is egyre jobban ellepi a szemét.)

A Facebook messze nem tökéletes, naponta okoz bosszúságot, mégis megkerülhetetlen, mert lényegében mindenki rajta van. A hálózat a  kollégiumi "webes telefonkönyvből", illetve a "ki kit ismer" alapkérdésből kiindulva jutott el mai, meglehetősen komplex állapotába. Gyengeségei, támadhatósága éppen abból adódik, hogy nem felülről tervezett, hanem  a folyamatosan felmerülő felhasználói igényeknek szerint (részben meg éppen ezekkel szembe menve), menet közben fejlesztett, dinamikusan alakuló (kevésbé elegánsan: állandan toldozott-foltozott) rendszer.

A Google már sokadszorra fut neki, hogy megmutassa, milyen is egy rendesen átgondolt, megtervezett,, megfelelően méretezett, ergonómiai szempontból is tökélestesen kivitelezett rendszer. A baj csak az, hogy mindez az okosság-ügyesség valahogy nem kell a népnek. A Wave lélegzetelállító volt, csak épp egy olyan új szemléletet igényelt, amit a legtöbben nem voltunk hajlandók magunké tenni. A Buzz már nem ígérte az online kommunikáció teljes reformját, inkább csak a Twittert próbálta "fejlettebb formában" megvalósítani. Ez sem sikerült. A Plus most elsősorban a különböző kapcsolattípusok (circles) egyszerű, kényelmes szétválasztásával próbálja megkülönböztetni magát a Facebooktól. Nem tudom, hogy ez elég lesz-e.

Jó ideje van már személyes profilom a Facebookon. A kezdeti idők zavarosság után egy ideje próbálom leválasztani ezt a szakmai kommunikációról. Ha a korábbinál kissé passzívabban, de ott vagyok a Twitteren is, üzleti (online) kapcsolatépítésre pedig egyre inkább a LinkedInt használom. Szerintem mára sikerült elég jól elkülöníteni a "köreimet", nem látom, miért kellene most, azonnal, mindent feladva valami újba kezdenem? (Egy újabb, a többivel párhuzamosan működtett hálózatról szó sem lehet, ez már semmiképpen nem férne bele ez életembe.)

Be kell látni, hogy a Következő Nagy Dobás (Next Big Thing) a hagyományos módszerekkel továbbra is megjósolhatatlan, kiszámíthatatlan, elérhetetlen. Általában csak utólag tudunk okosakat mondani arról, hogyan


<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Nem mindenkinek lesz jó a Google Plus

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: