IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Mielőtt még valaki azt hinné, sajtóhiba csúszott a címbe, megerősítjük, igen, létezik lorem ipsum szöveg, és az azt generáló programok
A lorem ipsum olyan, a latint utánzó szöveg, amelyet leggyakrabban betűtípusok, tipográfiák bemutatására, újság layoutok, sőt akár weboldalak tervezésekor is használnak, hogy lássák, hogy fog kinézni majd az oldal. Az ilyesfajta szöveg előnye – mint ahogy a Wikipédia írja –, hogy a generált szövegben található betűk és betűközök kombinációjában láthatók a legszebben a betűtípusok fontosabb jellemzői, mint például a vastagság és a minta, emellett megnézhető az általános szövegkép is.


Kezdjük talán a legegyszerűbb generátorral, nézzük hogyan működik a MS Wordben a lorem ipsum generátor. Egy új bekezdésbe írjuk be: =lorem(x,y) (ahol x a bekezdések, y pedig a sorok száma), majd nyomjuk meg az Entert, és – mint ahogy a lenti videó is mutatja – máris megtelik az oldal vakszöveggel.

Ez a funkció azonban csak a Word 2007-ben működik, ezért érdemes más lehetőségek után is nézni.

Például a Lorem Ipsum Generator oldalon. A rendelkezésünkre áll egy vakszöveg-generátor, ahol beállíthatjuk a bekezdések, a szavak, sőt akár a mondatok számát is, hogy valóban élethű képet kapjunk a majdani oldalról. Még azt is láthatjuk, hogy egy adott nagyságú szövegnél nagyjából hány bájtra számíthatunk.

lorem ipsum

Egy igazi lorem ipsum szöveg

 

Nézzünk ezután egy olyan példát, amelyik nem latin, hanem az angolra emlékeztető szavakból készít vakszöveget. A Lorizzle oldal a végletekig egyszerű, csak rá kell kattintanunk a középen lévő szövegmezőre, és máris megkapjuk a bekezdésekkel tarkított szöveget. Az oldal javára írandó, hogy minden egyes kattintásra más szöveget ad.

lorem ipsum

Lorem ipsum szöveg, az angolra emlékeztető szavakkal

 

A Lipsum oldalon mindenekelőtt egy több nyelvű magyarázatot találunk a lorem ipsum lényegéről (a magyar is a választható nyelvek között van). Amúgy többféle opció közül is választhatunk: bekezdéseket, mondatszámokat, betűszámokat adhatunk meg, sőt azt is meghatározhatjuk, hogy hány bájtos legyen a szöveg. Ezen az oldalon egyébként még listák, illetve felsorolások is generáltathatók.

lorem ipsum

Felsorolásokat is generál az oldal

 

Véleményünk szerint, ha valaki online módon szeretne vakszöveget készíttetni, mindenképp ezt az utóbbi oldalt részesítse előnyben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 <<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Ingyenes online lorem ipsum generátorok

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: