IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Keresni a neten? Egyszerű dolog. Mindenki képes rá. Jól és hatékonyan keresni a neten? Nos, ez már nem olyan egyszerű…

Pár év internetezés és szörfözés után szinte minden felhasználó rádöbben, hogy el kell kezdenie használni a különböző Google-operátorokat és -kapcsolókat. Ezek a „trükkös” keresések nem csak időt spórolnak. Sok esetben olyan dolgokat találhatunk meg, amelyekre csak úgy simán „rákeresve” esélyünk sincs. Erről nem a Google tehet elsősorban, sokkal inkább a tény, hogy a neten napjainkra már felfoghatatlan mennyiségű információ található. Egyszerű kulcsszavakkal navigálni ezek között, a legjobb esetben is nehézkes megoldásnak nevezhető. Egyszerűen túl sok az adat és a találat.

 Vizsgáljunk most meg egy nem dokumentált, ám mégis működő Google-operátort, az „AROUND”-ot. Lássuk, hogyan segíthet ki minket egy-két speciális esetben!

 Bár a „site:”, a dátumra keresés, a „cache” és egyéb szűrési lehetőségeket sokan ismerik, az „AROUND” operátort szinte alig használja valaki. Ennek egyik oka az lehet, hogy míg az előbbi kapcsolók jól dokumentáltak, és százával találhatunk hozzájuk a neten leírásokat, az „AROUND” szinte teljesen ismeretlen. Olyannyira, hogy még a Google sem ismeri el hivatalosan a létezését. Ennek ellenére benne van a keresőben, és működik is!

 De mire is jó ez a bizonyos operátor? Nos, mint a nevéből is sejthetjük, egyfajta „körülötte” keresést végez. A konkrét formátum: AROUND(n)  Az (n) egy integer, egész szám, a kulcsszavak pedig az operátor előtt és utána helyezkednek el. Az (n) bármekkora egész szám lehet. Fontos: az „AROUND” csak akkor működik, ha csupa nagybetűvel használjuk.

 
 

Ha tehát olyan speciális keresésre van szükségünk, ahol két kulcsszónak egy dokumentumban kell szerepelnie, ám bizonyos távolságban, akkor ez az operátor segít. Például: azt írjuk be a keresőbe, hogy „pizza” és „étterem”. A Google erre automatikusan az AND (és) operátorral keres. A felbukkanó oldalak mindegyikén elő fog fordulni a „pizza” és az „étterem” szó is. A gond csak az, hogy bármilyen „távolságban”. Előfordulhat tehát, hogy a Pizzafutárok szövetségének honlapját találjuk, ahol a „pizza” a lap tetején van, az „étterem” viszont csak a láblécben szerepel, apróbetűvel, például úgy, hogy „éttermekbe nem szállítunk”. Ebben az esetben, ha olyan éttermet keresünk, ahol pizzát is ehetünk, jól láthatóan semmit nem értünk el a kereséssel.

 Ilyenkor segít az „AROUND”. Ha azt írjuk be, hogy „pizza AROUND(2) étterem”, akkor csak olyan oldalakat fogunk találni, ahol a két szó között maximum kettő, vagy kevesebb másik szó fordul elő.

 Sok esetben persze nincs szükség ilyen bonyolult trükkre. A példának felhozott pizzákat is áruló éttermek esetében például csak egy leheletnyivel kapunk relevánsabb listát az „AROUND” segítségével. (Kimarad például a lap.hu és pár egyéb nem releváns oldal.)

Vannak azonban speciálisabb esetek. Tegyük fel, hogy keresünk egy személyt, akinek három neve van, mint például „Kovács Szentkúti Béla”. A gond azonban az, hogy mi nem tudjuk a középső nevét. Ha elkezdünk keresni, akkor bizony a „Kovács Béla”, „Kovács OR Béla”, „Kovács AND Béla”, „Kovács * Béla” és egyéb megoldásokkal soha nem fogjuk megtalálni az illetőt. Ha azonban beírjuk, hogy „Kovács AROUND(1) Béla”, akkor csak olyan találatokat kapunk, ahol a „Kovács” és a „Béla” között egy szó van beékelve pluszban.  Ez pedig (pár kivételtől eltekintve) nem igazán fordulhat elő más szövegkörnyezetben, csak ha valakit „Kovács Valami Bélának” hívnak.

 További érdekesség, hogy nem csak a Google képes erre! A Microsoft keresője, a BING is tartalmazza ugyanezt a funkciót, „near” néven. Itt már nem is kell csupa nagybetűvel írnunk. A példánál maradva: BING-et használva a „Kovács near(1) Béla” megoldás is működik.<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Hogyan használjuk a titkos Google-opciót

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: