Számítógépek - Okostelefonok

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakAz okostelefonok könnyű kezelhetőségére építve a Fujitsu Limited és a Kagawa University olyan közös projektben vesz részt, amellyel javíthatják a különleges gondozást igénylő gyerekek életminőségét.
A 2011. július 1-től 2012. március 31-ig tartó projekt célja a különleges gondozást igénylő gyerekek életminőségének javítása a mindennapok egyik legfőbb IKT eszközének számító okostelefonok segítségével.


A megcélzott felhasználók: általános/középiskolába vagy speciális oktatási intézménybe járó, fejlődési zavarokkal (pl. tanulási nehézségek, autizmus) küzdő és értelmi sérült gyerekek, valamint gondozóik, segítőik és tanáraik.

A kutatás keretében a Fujitsu által fejlesztett szoftvereket futtató okostelefonokkal látják el több hónapra a tanárokat, segítőket és gondozókat. A kutatási csapat ezt követően megvizsgálja és elemzi a szoftverek hatékonyságát a gyerekek általi használattal kapcsolatos megfigyelések, valamint felmérések és interjúk alapján.

Új szoftverek
Az új szoftverek egy olyan mobil alkalmazásra épülnek, amelynek hatásosságáról gyakorlati vizsgálatok útján győződtek meg, és amelyet a Fujitsu és a Kagawa Egyetem forgalomba is hozott a 2010-es pénzügyi évben. Az alkalmazás kibővített és továbbfejlesztett jellemzőkkel aknázza ki az okostelefonok speciális tulajdonságaiban rejlő előnyöket. Íme, néhány példa:

Új fejlesztésű szoftver az érzelemkifejezés segítésére: A szoftver használója egy ötfokozatú csúszka segítségével beállíthatja érzelmei hevességét, illetve egy arcot ábrázoló ikon segítségével jelezheti érzelmei változását. Ha a csúszkát balra vagy jobbra mozgatja a képernyőn, a karakter arckifejezése ennek megfelelően változik, kifejezve ezzel az aktuális érzelmi állapotot.

A felhasználókat az idő fogalmának megértésében segítő szoftver.

A felhasználókat a kommunikációban és a következtetések levonásában segítő szoftver.

A Fujitsu ezzel párhuzamosan mobiltelefonos támogatást nyújt az érintett gyerekeknek. A cég 2010 októberében három ingyenes alkalmazást (egy idő- és egy kézírás-felismerést segítő, valamint egy képkártya-szoftvert) fejlesztett ki és vezetett be.

A közös kutatás lezárásakor a Fujitsu és a Kagawa Egyetem azt tervezik, hogy az eredményeket széles körben publikálják, és tájékoztatják az oktatási intézményeket, a támogatóközpontokat és a gondozókat a szoftverek hatásosságáról. Az eredmények alapján a Fujitsu továbbfejleszti a szoftvercsomagok funkcionalitását és felhasználóbarát jellemzőit, és a jövőben ösztönözni fogja az ilyen szoftverek szélesebb körű társadalmi alkalmazását.

 <<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Okostelefon-alkalmazások speciális szükségletű gyerekeknek

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: