IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakMegvan a külföldi úticél, a szállás is kifizetve. Már csak azon tűnődsz, hogyan oldd meg, hogy a nyaraláson is karnyújtásnyi távolságra maradjon az idegrendszered részévé vált világháló, hogyan posztolj a facebookra, hogyan olvasd a leveleidet. Adunk pár tanácsot.

 


A hagyományos módszer:  megtartod a saját itthoni SIM kártyádat, és mobilszolgáltatódnál keresel megoldást - fizetsz a roamingért.

Megnéztük milyen megoldásokat nyújt a három hazai szolgáltató. Igyekeztünk mindenütt a legkedvezőbb konstrukciót megkeresni, ha tudsz jobbat, ne habozz, szólj hozzá a cikkhez, és oszd meg velünk!


Telenor MobilAdat Roaming 10 szolgáltatás
 Havidíj 
3120 Ft
 Havidíjban foglalt forgalmi keret (kizárólag a preferált hálózatokban használható fel)
 10 MB
 Túlhasználati díj (preferált hálózatokban 10 MB adatforgalom felett)
 5,90 Ft / 0,01 MB
 Forgalmi díj egyéb hálózatokban az 1-es díjzónán belül 5,90 Ft / 0,01 MB
 Forgalmi díj egyéb hálózatokban az 1-es díjzónán kívül 25,00 Ft / 0,01 M

(Bővebben: http://www.telenor.hu/internet/tudnivalok/kulfoldi-hasznalat/)

Vélemény: sajnos, ez csak számlás előfizetők számára érhető el, másrészt a havidíjban foglalt keret csekély, a túlhasználati díj pedig igen magas, 590-2500Ft/MB! (Megj: 1db e-mail melléklettel átlagosan 4-500KB.)

T-Mobile Travel & Surf L csomag
A T-Mobile-nál az EU 26 állama mellett Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon, a szerződött partnerhálózatoknál  július1-jétől elérhetők el a Deutsche Telekom  leányvállalatnál egységesen Travel & Surf névre hallgató csomagok. A napi, 24 órás elérhetőséget biztosító Travel  & Surf S díjcsomag 690 forintért 10MB roaming adatforgalmat nyújt, míg a szintén napi Travel & Surf M díjcsomag 1990 Ft-ért 50 MB-ot kínál.  A heti  250 MB-os Travel & Surf L díjcsomag ajánlott a már jóval durvább, 10 590 forintos áron érhető el. Ez utóbbit kizárólag havidíjas előfizetéssel rendelkező ügyfelek vehetik igénybe.

A Travel & Surf díjcsomagok előnye, hogy túlforgalmazási díj nincs, nem lehet sok százezer forinttal “túlkölteni”. Az olcsóbb, Travel & Surf S és Travel & Surf M napi díjcsomagok esetén a benne foglalt adatmennyiség elérésekor az adatforgalmazás leállításra kerül, míg a 250 megás L csomagnál tovább megy a internet, habár az e-mailezésen kívül minden másra csak fokozott nyugtatóbevitel mellett használható 32 kbit/s sebességre lassul.

(Bővebben: http://www.t-mobile.hu/lakossagi/mobil_szelessav/tarifak/nemzetkozi/travel-n-surf-l)

Vélemény: Kár, hogy itt is előfizetéshez kötött ez a lehetőség és földrajzilag is korlátozott. Csomag nélkül egy e-mail fogadása így kb. 2000 Ft-ba kerül.
Vodafone MobilWeb Külföldön opció
A Vodafone-nál országtól függően 690 vagy 1390 forintba kerül a MobilWeb Napijegy Külföldön. Ezért cserébe napi 10 megát netezhetünk el. Aki napi 50 megára vágyik, az arányaiban jóval olcsóbban, havi (!) 1690 forintos díjért cserébe juthat hozzá a MobilWeb Külföldön Opció keretei közt. Fontos, hogy erre legalább éves hűségnyilatkozatot kell kössünk, de aki legalább 2 hetet netezne külföldön, annak megérheti évi 20 ezer forintért cserébe nyújtott napi 50 megányi lehetőség. Túlforgalmazás esetén itt is 600Ft/MB a roamingtarifa. Arról nem találtunk információt, hogy véletlen túlforgalmazás ellen védve van-e a felhasználó…

(Bővebben: https://www.vodafone.hu/szolgaltatasok/roaming/mobilweb-napijegy-kulfold)

Vélemény: Kár, hogy a lehetőség nem vonatkozik a nem számlás Vodafone és nem Vodafone előfizetőkre is. További negatívum lehet, hogy egész évre ki kell fizetni a lehetőséget, azaz összesen 20.280.-Ft-ot, akkor is ha csak pl. évente kétszer megyünk külföldre. A túlforgalmazásról sajnos nincs információ, ez eltántoríthat minket ettől az megoldástól.


A kalóz módszer:

WiFi hotspotok

Ha nem nőtt hozzád teljesen az internet, akkor jó megoldás a WiFi hotspotok keresése, amelyekből elég sokat lehet találni. Sokszor ingyen találsz ilyet (vagy fogyasztáshoz kötött kóddal) gyorséttermekben, kávézókban, sőt, esetleg védelem nélkül hagyott magánhálózatokon is próbálkozhatsz, bár utóbbit csak saját felelősségre ajánljuk. Ha szállodában laksz és szerencséd van, a ingyenes WiFi-t is kapsz a meleg ágy mellé.

Vélemény: Jó megoldás lehet, de kétségkívül macerás. Azoknak ajánljuk, akik jól elvannak internet nélkül, és nem esnek kétségbe, ha véletlenül nem találnak elérhető hálózatot. Lehetőség szerint nyílt hálózaton nem bonyolítsunk banki tranzakciókat, mert így nincsenek védve az adataink. 


Kinti SIM-kártya beszerzése
Vállalkozó kedvűeknek ajánljuk, hogy a célország szolgáltatói közül válasszanak, és használják az ő SIM-kártyáikat. Ez kíméli a pénztárcádat, de készülj fel, hogy meg kell érte küzdened. Előfordulhat, hogy akár egy benzinkutanál is találsz elérhető indulócsomagot (SIM+modem+feltöltés), de az is, hogy az eszközökhöz csak dedikált üzletekben lehet hozzájutni. Így alkalmazkodnod kell a helyi nyitva tartáshoz (ami a mediterrán országokban nem egyszerű feladat), sorban állhatsz, és nyelvi akadályokba ütközhetsz.

Vélemény: Egyes országokban a feltöltést követően a kártyán lévő „kreditből” opciót kell választani/aktiválni, hogy valóban jutányos áron juss a nethez, ehhez használhatod a szolgáltató – jó esetben angol nyelvű – weboldalát. A plusz SIM-kártyához mobil esetén hálózatfüggetlen készülékre van szükség, és ha a saját számod is szeretnéd használni, akkor egy másikra is, vagy cserélgethetsz.


Megoldás Horvátországba - Roaming nélkül mobilnettel
A közelmúltban mutatkozott be egy érdekes megoldás, melynek lényege, hogy itthon szerezheted be a roamingmentes, külföldi mobilnet-csomagot (modem+SIM+feltöltés – vagy igény szerint csak SIM-kártyát+feltöltést – ha van mibe tenni). A szolgáltatás nagy előnye, hogy itthon, magyar nyelven, indulás előtt bonyolíthatod a beszerzést, így az ezzel járó teendők nem veszélyeztetik a nyaralás felhőtlen örömét. Az eszközök mellé magyar nyelvű használati utasítás és szintén magyar munkatárshoz kapcsoló HelpDesk-szám is jár, ráadásul a beszerzés interneten/házhozszállítással is bonyolítható. Az elérhető megtakarítás mértéke jelentős, modem nélkül 1000MB adatforgalom díja 6.000.-Ft, a modemért plusz 4 ezret kell fizetni, ha szükség van rá.

(Bővebben: http://www.noroaming.hu/products-page/horvatorszag/)

Vélemény: Kár, hogy az szolgáltatás egyelőre csak a Horvátországba utazóknak kedvez, ami nem segít a bolgár, olasz és görög és egyéb helyekre készülőknek. Ha okostelefonról nyomulsz, akkor a kinti SIM-kártyás megoldáshoz hasonlóan szükséges lesz egy tartalék telefonra, ha a saját számod is szeretnéd használni.  Előnye az egyszerű elérhetőség, a magyar nyelvű támogatást, és a többi megoldás képest kedvező ár. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a hazai szolgáltatók roamingos szolgáltatása ugyanazt a mobilhálózatot használja, azaz azonos sávszélességet és rendelkezésre állást kapunk 6-12Ft/MB áron.


Konklúzió:
Az elmúlt évek során a szolgáltatóink a roamingdíjakkal akarva-akaratlan belénk verték, hogy a nyaralás egyik legnagyobb kerékkötője a mobilozás, hogy a külföldi telefonálás és internetezés luxus, és jobb elkerülni. Ha kicsit körülnézünk, máris segíthetünk magunkon, akár a saját szolgáltatónknál is találhatunk jobb-rosszabb költségcsökkentő megoldásokat.

A horvát tengerpartra kedvező megoldást nyújt a hazai noroaming.hu, ha pedig nincs is igazán szükségünk netkapcsolatra, akkor vadásszunk hotspotra.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> technet.hu - Tipp így netezhetsz olcsóbban a külföldi nyaralás alatt

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: