Interaktív eszközök - Mobil eszközök

Hazai újdonság: WiiTábla – Mobil interaktív tábla szett, elérhető áron

Egy kis ügyességgel, nem kevés utánajárással és barkácsolással eltöltött idő, no meg persze némi készpénz árán ma már bárki készíthet magának vagy osztályának interaktív táblát. 

Mától azonban mindezt egyetlen dobozban beszerezheti az, aki nem szeretne még ennyit sem bajlódni első digitális táblája összeállításával, viszont szűkös anyagi keretei miatt továbbra is csak álom marad számára az „összkomfortos”, fixen szerelt   interaktív tábla… Videón is megnézheti!

WiiTábla – virtuális interaktív tábla percek alatt

 Az iot.hu gondozásában megjelent „WiiBoard – Saját készítésű iskolai interaktív tábla lépésről-lépésre” című e-könyvet eddig közel ezren töltötték le, így hát valószínű, hogy többen ma már ilyen interaktív eszköz segítségével ismerkednek a digitális oktatás lehetőségeivel.

A High Media Kft. (avcentrum.hu ) fantáziát látott az ötletben, és elsőként jelent meg az oktatástechnikai piacon egy WiiTábla névre keresztelt, mobil interaktív tábla szettel, amely egy dobozban minden szükséges eszközt és szoftvert tartalmaz ahhoz, hogy percek alatt interaktívvá varázsoljunk bármilyen felületet – elérhető áron. 

Tamás Attilával, a cég ügyvezetőjével beszélgetünk a WiiTábláról, amelynek megjelenése kellemes pezsgést hozhat az IKT eszközbeszerzések állóvizébe.

IOT.hu:  Miért gondolják, hogy egy ilyen egyszerű kis eszköznek sikere lehet az oktatási piacon?

T.A.:  Közel 10 éve, hogy a hazai oktatásban megjelentek az interaktív táblák. Mint minden újdonság, ezek is eleinte csak lassan, majd az utóbbi években, egyre gyorsuló ütemben kezdtek elterjedni az iskolákban, olyannyira, hogy ma már korszerűnek mondható közoktatási intézmény el sem képzelhető legalább egy digitális tábla nélkül. 

A központilag indított nagy interaktív tábla projekt sok intézményt kecsegtetett azzal, hogy hamarosan nekik is lehet ilyen 21. századi IKT eszközük, azonban a tender többszöri megfeneklése miatt, mára egyfajta patthelyzet alakult ki a beszerzések területén

Szellem a palackból

Az aktívtáblákon való oktatás igénye olyan, mint a palackból kiengedett szellem… azt oda visszaerőltetni többé már nem lehet, ezért látunk fantáziát egy olyan egyszerű interaktív eszközrendszerben, amely még a legszorosabb költségvetéssel gazdálkodó intézmények számára is lehetővé teszi, hogy akár már holnap bevonják az oktatásba ezt a fontos interaktív oktatási technikát.

Mi van a dobozban?

IOT.hu: Elmondaná pár szóban miből is áll ez a szett?

Hazai újdonság: WiiTábla – Mobil interaktív tábla szett, elérhető áron
 
TA: Egy, a kivetített képről vezérelhető elektronikus táblához alapvetően egy számítógépre, egy projektorra és az interaktivitást biztosító érzékelőeszközre van szükség.

Szükség van még működtető szoftverre, és olyan alkalmazásokra amik megkönnyítik a digitális tábla használatát (táblaszoftver), és persze a felületre, ahová a képet vetítjük.

Alapcsomagunknál abból indultunk ki, hogy ma már minden iskolában van legalább egy projektor és egy mobil, vagy mobilizálható számítógép, meg persze (fehér)tábla is, úgyhogy a mi csomagunk a csak a mobil érzékelőeszközt, egy infrakamerát és egy infratollat tartalmaz, a működtető szoftverrel és egy táblaszoftverrel kiegészítve. A kamera vezeték nélkül, Blue tooth egységgel kapcsolódik a számítógéphez, ezt is a csomaghoz adjuk, telepítővel együtt, hogy ne kelljen a megfeleló illesztő szoftver keresgélésével bajlódni. Mobil interaktív tábla szettünkben van továbbá egy állványt, amibe csak bele kell tenni a kamerát, és bárhol könnyedén azt fel lehet állítani. A CD tartalmazza a használati és telepítési leírást és tippeket arról, hol lehet jól használható digitális tananyagokat szerezni.

Virtuális, digitális tábla percek alatt

IOT.hu: Miben más ez a tábla, mint a többi interaktív tábla?

TA: Ma az oktatásban a fixen szerelt aktívtáblák a legelterjedtebbek, ezek általában beépítve tartalmazzák az érzékelő eszközt is. Az első különbség tehát ez: ez egy mobil megoldás aminek előnye éppen az, hogy bárhol összeállítható, ami persze a másik oldalról nézve persze egy kis többletidőt igényel a tanártól, amíg összeállítja a rendszert.

Klacsákné Tóth Ágota tanárnő, aki már egy jó éve használja nap mint nap ezt a megoldást elmondta, hogy a diákok egyébként boldogan segítenek ennek összeállításában, mert ők élnek-halnak az ilyen "kütyűkért".

A rendkívül elérhető árért még azzal is fizetni kell, hogy az infrakamera látószögének gyors, rutinszerű beállításának megtanulásáig el kell telnie egy-két alkalomnak... de utána ez már nem okoz gondot.

A Használati utasításban különben bemutatunk egy egyszerű megoldást arra, hogyan lehet ezt is frappánsan megoldani.

Megoldás mindenkinek, aki...

IOT.hu: Kiknek jelenthet megoldást ez a mobil eszközrendszer?

TA: Véleményem szerint azért van jelentősége ennek a kis mobil szettnek, mert mostantól kezdve - anyagi kockázat nélkül - bárki belekóstolhat az elkerülhetetlen jövő oktatási módszertanába.
 
Hozzájuthat a rendszerhez a kis költségvetésű iskola, aki szívesen használna már ilyen digitális taneszközt, de se pályázaton, se saját erőből ilyet eddig nem tudott beszerezni.
 
Azok az iskolák pedig, ahol már van digitális tábla, de többet szeretnének csak nincs miből, most egy-két ilyen szettel könnyen bővíthetik az olyan tantermek számát, ahol interaktív táblán folyik az oktatás.
 
Biztosan mondhatom, hogy ennél költséghatékonyabb megoldás nincs több a piacon.
Videón is megnézheti
 

AVCentrum - Interaktív Oktatástechnika Portál - Interaktív tábla. feleltetőrendszerek, interaktív tananyag, pedagógus képzés - Információk egy fedél alatt www.iot.hu

A WiiTábláról további részletek itt wiitabla.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: