Számítógépek - Okostelefonok

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakAmikor először láttuk iPaden a Garagebandet, úgy gondoltuk, az iPades zeneszerkesztők területén nagyobb meglepetés már nem érhet minket. Tévedtünk!Megjelent a Fruity Loops Mobile!

Az FL Studio Mobile, az asztali változathoz hasonlóan egy tracker, szoftveres szintetizátor és seqencer öszvér, amely inkább a dance és techno stílusok szerelmeseinek igényeit elégíti ki.

Ha valamit nagyon hiányolunk az Android és Windows Phone 7 platformokról, az legalább néhány jó minőségű zeneszerkesztő alkalmazás. Az iOS-re rengeteg ilyet találunk, ezek közül a mi kedvencünk eddig a Garageband volt (igaz, csak iPadre).

 

Aztán nem is olyan régen feltűnt az App Store-ban egy régi nagy (PC-s) kedvencünk, a Fruity Loops, pontosabban annak mobil változata, az FL Studio Mobile. Sajnos nem unibin, így külön kell megvennünk iPhone-ra és iPadre, előbbi 15, utóbbi 20 dolláros áron érhető el. Ám ha tényleg szeretnénk szabadon zenét fabrikálni a mobilon vagy a táblagépen, egyszerűen kihagyhatatlan ez a program. Valójában persze a Garageband és az FL Studio Mobile nem teljesen konkurensek, lévén kicsit más szempontok alapján működnek.

Az FL Studio Mobile, az asztali változathoz hasonlóan egy tracker, szoftveres szintetizátor és seqencer öszvér, amely inkább a dance és techno stílusok szerelmeseinek igényeit elégíti ki. A mobil változatnál a fejlesztők abszolút profin hidalták át a kis képernyő hátrányait, elsőre persze szoknunk kell a dolgokat, de ha belejövünk, villámgyorsan lehet használni minden funkciót az iPhone-on is. Az iPad más kérdés, ott azért már elég nagy a képernyő, hogy minden a megfelelő méretű legyen.

Billentyűzhetünk (testre szabható zongorabillentyűzetet kapunk), vagy használhatjuk a sequencert is a dallamok összeállításához (128 track használható).

Ha a vonaton ülve eszünkbe jut egy dallam, azt immár nem feltétlenül csak lekottázni van esélyünk, akár helyben összehozhatjuk az alapokat, sávokat, különféle hangszerekkel, dobbal (van dobgép és loopok egyaránt), effektekkel (limiter, Reverb, Delay, EQ, Amp, Filter). Utóbbiak használata nagyon egyszerű, de értelemszerűen nem árt, ha füles van rajtunk, mert azért a készülékek saját hangszóróit nem erre tervezték.

A hangszerek kiválasztását segítendő minden hangmintába belehallgathatunk egyetlen érintéssel, s a választék egyébként egészen kellemes, több mint 130 áll rendelkezésre. A sequencer használatát szokni kell egy ekkora kijelzőn - a funkciókat felváltva érjük el -, de ez sem tart sokáig. Kis gyakorlás után egészen rugalmasan dolgozik vele az ember.

Aki PC-n is használja az FL Studiót, a projecteket átdobhatja az asztali verzióba. A kész dalt exportálhatjuk WAV formátumba vagy átküldhetjük az iTunes-ba.
Az FL Studio Mobile egészen extrémre sikeredett, a mobilon és a táblagépen egyaránt kényelmesen használható. Megvannak persze a  maga korlátai, de arra, hogy úton-útfélen tudjunk egy új dallal bíbelődni, kiváló választás! Az iPhone-os változat természetesen támogatja a Retina kijelzőt, de iPhone 3GS-en is problémamentesen használható a program. A sebességével sem volt gondunk egy pillanatra sem!

Végül csak egy zárójeles megjegyzés


<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - FL Studio Mobile zeneszerzés az iPhone-on és az iPaden

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: