Közösség - Események

Magellán hajóján a Balázs-DiákMagellán hajóján a Balázs-Diák

A nagy portugál felfedezőről, Magellánról elnevezett, a Portugáliában jelenleg zajló ambiciózus IKT program keretében hamarosan minden alsótagozatos kisiskolás diák rendelkezhet majd saját laptoppal.

A május 25-én, a Millenáris Jövő Házában tartott portugál-magyar oktatástechnológiai konferencián  a Balázs-Diák is felszállt arra hajóra, amely Digitália hazai meghódítására indult....

Portugália az elmúlt évtized során világviszonylatban is látványos eredményeket ért el az információs társadalom - e-incluison, e-government, e-learning meghonosítása területén. Az országban zajló digitális forradalom gyökeresen átalakította a gazdaságot, a közigazgatást, az egészségügyet, az oktatás és a képzés világát.

A vonatkozó kormánydöntés következetes végigvitele gyakorlatilag forradalmasította az oktatást: 2001. óta minden állami általános és középiskola rendelkezik internet-hozzáféréssel, 2006. óta pedig szélessávúinternetkapcsolattal.

A válság, mint lehetőség

A jelenlegi világválság ugyan keményen próbára teszi az informatikai ágazatot is, akárcsak a többit, de a válság egyben kitörési pont is lehet. Ilyen helyzetekben fontos igazán a kreatív megoldások keresése és véghezvitele az IKT (Információs és Kommunikációs Technológiák) területén.

Ezt vallják a Balázs-Diák Kft tulajdonosai is, akik több szálon is kötődnek a portugál példához. A cég előadóként és kiállítóként vett részt az innováció fontosságáról, az új lehetőségekről, és az oktatástechnológiai újdonságokról szóló rendezvényen.

 Technológia és tartalom
Magellán hajóján a Balázs-Diák

Portugália oktatási rendszerének átformálása egy nemzeti technológiai tervvel, a „Plano Tecnológicóval” kezdődött meg. - mondja Balázs János. A terv távlati célja egy tudásalapú társadalom kiépítése, melyhez, sokkal többre van szükség, mint egyszerűen PC-kkel ellátni a tanulókat.

Annak biztosításához, hogy a technológiát befogadják és integrálják az otthonokba és az osztálytermekbe, a portugál kormány az Intellel és más partnerekkel közösen egy átfogó oktatástechnológiai programot.dolgozott ki.

A program a diákok korának megfelelő technológiát és tartalmat egyesíti a 21. századi készségek kifejlesztéséhez szükséges továbbképzéssel, támogatással és internet hozzáféréssel.

A program sarokpontjai a tanulói PC-k, a mobil, szélessávű internet kapcsolat, a tanítók és tanárok továbbképzése, és a lokalizált, digitális-interaktív tananyag.

Magyarok a hajón

Magellán hajóján idestova 2 éve küzd a viharos tengerrel Wagner Éva a budapesti Deák Diák gyakorlóiskola igazgató helyettese, és azok a gyerekek, akik már rutinszerűen tanulnak az ilyen digitális osztálytermi környezetben.

A tanárnő szerint a hazai oktatáspolitikának is hamarosan változnia kell, máskülönben „az iskola, mint olyan, egyszerűen kimegy a divatból”.

A jelenlegi tizenéves generáció mindennapjaiba beszivárgott a számítógép és az internet, ma már egyre többen tanulnak és dolgoznak az internettel, mivel azonban itt néha teljesen eltérő információkat olvashatnak. A biztos tudás szerepét eddig betöltő tankönyvek szerepe tehát átalakul. .

Wagner Éva szerint ez a fajta technikai fejlődés semmiképpen sem rossz, vagy negatív irányú, bár eleinte mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak újdonságot jelentett. A nyitottság azonban hamarosan megtérült és a diákok most már sokkal szívesebben tanulnak az új módszer szerint. Nem is beszélve arról, hogy már az iskolában értékes gyakorlati tapasztalatokra tesznek szert, hiszen számítógépes tudásuk biztos és gyakorlott lesz.

Interaktív tábla Clasus a neved
Magellán hajóján a Balázs-Diák - Clasus interaktív tábla

A Clasus digitális táblákat Portugáliában gyártják, amely nevét a portugál focicsillagról kapta.

A résztvevők előadást hallhattak a Clasus interaktív tábla gyártójának képviselőjétől, aki az aktívtábla bemutatása mellett elmondta, hogy hamarosan kijön az Amigo szoftver 2.0 verziója, még több iskolához igazított tartalommal, hasznos funkcióval és szavazórendszerrel.

 

A Balázs-Diák digitális iskolatáskája: Classmate PC és eLearning rendszer

Borbényi Levente mutatta be i-Doctum interaktív tananyagot a Clasus táblán, matematika ás történelem tárgyban. Az előadó elmondta, hogy ez a szoftver minden táblán futtatható, telepítést nem igénylő, felhasználóbarát megoldásokat nyújt azon pedagógusoknak, akik szeretnének egyszerűen és hatékonyan, gyerekek figyelmét lekötő órát tartani az interaktív táblán.

Magellán hajóján a Balázs-Diák - Classmate PCFontosnak és követendőnek tartjuk a portugál példát - mondja Balázs Virág, a Balázs-Diák ügyvezetője. Éppen ezért elsőként vettük fel digitális taneszköz palettánkra a Classmate PC diákpc-t, amely egy kimondotan iskolai környezetre kifejlesztett hordozható számítógép.

Hisszük, hogy eljött az ideje az ilyen korszerű IKT eszközök hazai alkalmazásának is, ezért a forgalmazáson túl Clssmate PC továbbképzésekkel is igyekszünk a módszertan elsajátításában a pedagógusok segítségére lenni.

iDoctum Balázs-Diák Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés
iDoctum Balázs-Diák Kft. - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés

 

További részletek itt >>> taneszkoz.hu

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: