IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Ha valamire keresni szeretnék a neten, szinte már automatikusan ütjük be Google URL-jét. A keresőóriás azonban egyéb lehetőségeket is kínál.
A világ leglátogatottabb weboldala kétségkívül a Google-é; a kereső mindennek az alfája és ómegája. Bármi is jut eszünkbe, csak előkapjuk a „guglit”, majd válogatunk a találatok közül. Időnként azonban nem árt másféle kereséseket is végezni, és ki más segíthetne ebben, ha nem a keresések mestere, azaz a Google.

Google Squared

Egy egészen újszerű felület fogad a Google Squared oldalon: a megszokott találati lista helyett Excel-szerű táblázatba rendezve kapjuk meg az eredményeket. Ez így elsőre nagyon jól hangzik, de nem véletlen, hogy valójában nem terjedt el széles körben, bár az alapötlet jónak mondható.

Az itt történő kutakodás inkább termékcsoportok keresésére ajánlható – olyan, még nem létező újdonságokra, mint az iPad 3 például felesleges rákeresni, egyáltalán nincs találat (illetve a rendszer pontosítást kér). Pedig az internet tele van az Apple jövőbeli üdvöskéjével foglalkozó írásokkal.

Viszont ha valamire kaptunk találatot, akkor a táblázatot elmenthetjük, például CSV fájlba vagy Google táblázatba.

Google Squared

Találatok táblázatos formában

 

Bing vs. Google

Sokat beszélnek a Microsoft keresőjéről, a Bingről, vannak, akik jobbnak tartják a Google-nél (ezzel azért mi vitatkoznánk), mindenesetre ki-ki a saját ítéletére hagyatkozik. Nos, a Bing vs. Google oldalon a keresőszó beütése után egymás mellett láthatjuk a két keresőt és az általuk kínált találatokat. A két kereső természetesen más sorrendet, más eredményeket kínál, így valóban nagyobb a választék, mintha csak az egyiküket használnánk. Igazán előnyös, hogy egymástól függetlenül is gördíthetjük lefelé a keresők találati listáját.

Bing vs. Google

Na, ki a jobb?

 

Csak azt, amit szeretsz

A What do you love oldal sajnos nem igazán testhez illó Magyarországon, ugyanis nem értelmezi az ékezetes karaktereket. Viszont ha valamilyen angol szóra keresünk (mi megint kedvencünkkel, az iPad 3-mal próbáltuk), 21 különféle lehetőséget villant fel a fogalommal kapcsolatban. Videókat nézhetünk meg, 3D-ben fogathatjuk a keresett szóval kapcsolatos képet, híreket, blogbejegyzéseket olvashatunk, könyvajánlatokat kapunk, e-mailezhetünk (pontosabban Gmailezhetünk) a témával kapcsolatban stb., sőt akár 57 nyelvre lefordítva nézhetjük meg a keresett szót (nos, a iPad 3-mal kapcsolatban nem ért különösebb meglepetés bennünket).

What do ypu love

Számtalan lehetőség a választott fogalommal kapcsolatban

 

Ahogy még nem keresett

A goosh oldal az első pillanatban ijesztőnek tűnhet, tulajdonképpen egy parancssori felület a Google-hoz. Itt a kereséseinket parancsokkal szűkíthetjük (pl. a video szóval), de akár fordítást is kérhetünk a translate-tel. Érdemes egy picit játszadozni vele!

Goosh

Parancsszavakkal szűkíthetjük a keresést

 

Végül ha valakit zavarna a Google keresési oldalánal bal felén a sok beállítási lehetőség, s szeretne kifejezetten a keresésre koncentrálni, ráadásul Chrome-ot használ, töltse le a Remove Sidebar kiegészítőt, és egy új Google-val találja szemközt magát.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Google-zzunk másképp

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: