IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakOnline képszerkesztőkkel lassan Dunát lehet rekeszteni, ám néha még közöttük is rábukkanhatunk igazi különlegességekre.
A digitális fényképek retusálása, átméretezése stb. mindennapos számítógépes ténykedéssé vált, persze ez nem jelenti azt, hogy az amúgy olcsónak nem mondható Photoshop minden gépen rajta lenne. Annál inkább ingyenes alternatívái, sőt újabban már arra sincs szükség, hogy bármit is telepítsünk, hiszen a világháló tele van ilyen-olyan online képszerkesztővel.


Nemrégiben egy olyan (amúgy egyelőre béta állapotú) gyöngyszemre bukkantunk, amely meglepő sokoldalúsággal és tudással dicsekedhet, ingyenes, mi több, még regisztrációra sincs szükség a használatához.

Ha valamilyen képen változtatni szeretnénk, nincs más dolgunk, mint fellépni az iPiccy oldalra, majd a Start Editing gombra kattintani.

ipiccy

Több forrásból is feltölthetünk képet

 

Többféle forrásból is feltölthetünk képet, elsősorban persze a számítógépünkről, de akár webkameráról, vagy megadott URL-ről is. Ha fent a kép máris egy gazdag szerkesztőablakban találjuk magunkat: balra sorakoznak a lehetőségek, csak győzzünk választani belőlük. Természetesen forgathatjuk, átméretezhetjük a képet, sőt ki is vághatunk belőle tetszőleges részeket. Változtathatunk a kontraszton, illetve javíthatunk az alul- és túlexponáltságon.

ipiccy

Komoly szerkesztőpaletta segíti a képek rendbetételét

 

Ha a kedvünk úgy tartja, a legkülönfélébb színárnyalatokkal változtathatjuk meg a képet, akár negatívba is fordíthatjuk, s a „nagy” képszerkesztőknél megszokott szűrőket is megtaláljuk. Képünket akár be is keretezhetjük, itt külső és belső keretet egyaránt használhatunk.

ipiccy

Most éppen keretezünk

 

A legkülönfélébb módokon kerekíthetjük le képünk sarkait, sőt akár még tükörképet is varázsolhatunk alá, egyetlen kattintással. És ez még csak a kezdet, hiszen idáig csak a Szerkesztő (Editor) ablakban voltunk.
Ha tovább lépünk a „hatásokhoz” (Effects) rajzfilmszerű kockát varázsolhatunk képünkből (avatarkészítéshez elsőrendű megoldás!), vagy éppen virtuális ceruzával, illetve ecsettel változtathatunk rajta, akár még hóesést is tehetünk rá.

ipiccy

Ipiccy4: Rá sem ismerni az eredeti képre

 

A Text menüpont alatt a legkülönfélébb betűtípusokkal, -színekkel és –vastagságokkal vihetünk fel szövegeket a képünkre, sőt akár forgathatjuk is ezt a szöveget. A Painter menüpontra kattintva saját magunk is rajzolhatunk képet, de egy már meglévőm is végrehajthatjuk a klasszikus radírozást stb. Ennél a menüpontnál jobbra már a rétegek is megjelennek, további profi lehetőséggel kibővítve eszköztárunkat.

Ha végül elégedettek vagyunk a képpel, a Save gombra kattintva egyszerűen elmenthetjük.

Összességében elmondható, hogy régen találkoztunk ilyen áttekinthető és egyszerűen kezelhető, ugyanakkor igazán nagytudású képszerkesztővel. S mindehhez még csak a számítógépünk merevlemezét sem kell terhelnünk, ráadásul bármilyen olyan gépen elérhetjük a programot, ahol van internet-csatlakozás.

 

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> techline.hu - Nem tökéletes a fénykép Itt az ingyenes online nagytudású segítség

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: