Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak A Microsoft által nemrég beadott szabadalmi dokumentum arra utal, hogy a szoftveróriás egy számítási felhő technológián alapuló operációs rendszer kifejlesztésén dolgozik.
A nyilvánosságra hozott szabadalmi leírás a Fast Machine Booting Through Streaming Storage címet viseli és a lényege, hogy az operációs rendszert különböző internethozzáféréssel és kijelzővel rendelkező eszközökre streamelik. Hasonló licencelési funkció legutóbb a Windows 8 egyik bétaverziójában bukkant fel. A dokumentum tavaly februárból származik és olyan tárolórendszereket emel ki, amelyek virtuális merevlemezekként működhetnek. Ezek egyaránt használhatók adattárolásra helyi szinten és az interneten keresztül.

A szoftver vezérelhet többek között PC-ket, mobil eszközöket, táblagépeket, beltéri egységeket, de számítógéprendszereket, valamint programozható szórakoztató elektronikai készülékeket is. A megoldás előnye, hogy mivel az adatok tárolását a hálózatba kötött többi részegység veszi át, így az egyes eszközökkel szemben támasztott hardverkövetelmények alacsonyak lehetnek, továbbá az operációs rendszer is rendkívül gyorsan betöltődhet.

Az új szoftver lehetővé tenné a vállalatok nagy hálózatait felügyelő adminisztrátoroknak, hogy sokkal rugalmasabban végezzék a munkájukat és könnyebben konfigurálhassák az egyes gépeket. Így minden egyes munkaállomás csak a munkájához valóban szükséges rendszerelemekhez férhetne hozzá. A Windows 8 7989-es béta kiadásában felbukkant már egy hasonló megoldás, amely lehetővé teszi az operációs rendszer egyes funkcióinak licencelését a felhasználók számára. Emellett van még egy érdekes felvetés, mely szerint ez a megoldás hatékony lehet a szoftverkalózok elleni harcban és megakadályozhatná az illegális Windows-másolatok használatát.

A Microsoft szabadalma egyáltalán nem meglepő annak a tükrében, hogy a konszern már tavaly októberben jelezte, hogy a számítási felhő technológiára akar összpontosítani. Steve Ballmer szerint a cloud-megoldások egyértelmű előnye, hogy segítségükkel a felhasználók, de akár a cégek is bármikor és bárhonnan hozzáférhetnek a fotókhoz, zeneszámokhoz, videókhoz és más dokumentumokhoz. Senkinek sem kell amiatt aggódnia, hogy elvesznek ezek a fájlok, hiszen nem csak biztonsági másolatok vannak, hanem vírus- és spamvédelem is. A felhőben korlátlan kommunikációs térré olvadnak össze ezek, s egyaránt biztosítják a biztonságot és az adatvédelmet.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> SG.hu - Jön a Cloud - Windows

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: