IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Iszonyatosan gyors, viszont ennyi pénzért harmincszor ennyi tárhelyet kapunk hagyományos lemezben. Mégis megéri?

Az SSD – azaz Solid State Drive, külön magyar neve a magyarul kiejtett SSD-n nincs – egyszerre előrelépés és visszalépés. Előrelépés, mivel a legtöbb ma vásárolható modell több nagyságrenddel nagyobb sebességre képes, mint hagyományos, forgótányéros winchester. Visszalépés, mivel míg az általam tesztelt 96 gigabájtos Kingston SVP100S2B/96GR csomagot egy hónapja 32 ezerért vettem, (ma a kisebb kiszerelésben ~26k környékén van) nagyjából ennyibe kerül ma a legolcsóbb 3 terabájtos hagyományos lemez is.

SSD történet
Az SSD meghajtók ugyan már meglehetősen régi ötletnek számítanak, gyakorlatilag azonban a megfizethető, mégis gyors modellek eljövetelét a 2006-ban alapított SandForce SSD vezérlőchipjei illetve az Intel saját, 2008-ban elkezdett SSD-termékvonala jelezték, amelyek képesek voltak olcsó MLC flash chipek újszerű felhasználásával gyors és a korábbi drága SLC flash és olcsó, de lassú MLC modelleknél jobb megoldást adni.

Versenyzők és régiségek
Azóta természetesen már több másik chipset gyártó is kijött saját, hasonlóan használható és olcsó megoldásával. Az általam használt Kingston SVP100S2B/96GR-ben például egy átszitázott Toshiba vezérlő található, míg például a Samsung saját vezérlői is meglepően gyorsak, valamint a legújabb JMicron vezérlők sem rosszak. Azonban a piacon máig kapni olyan (pl JMicron JMF612 vagy régebbi) modelleket is, amelyek felett már kissé eljárt az idő.

Az a fránya ár/tárhely – és a (fél)megoldás
Az SSD modellek még mindig drágának számítanak, ha egy hagyományos HDD-vel vetjük őket össze. Az általam választott modell extra kiegészítők nélkül jelenleg 26 ezer forintért kapható, és egy két terabájtos HDD szintén spártai csomagolásban húsz alatt is megvásárolható, húszért pedig külső házzal együtt dobják utánunk.

Azaz SSD-vel őrültség lenne hasonló tárhely vásárlásában gondolkozni. Tehát kell egy megoldás, amely a következőképp hangzik: nem adattárolásra (filmek, zenék, képek, stb) kell használni az SSD-t, hanem rendszerlemezként. Azaz erre kell telepíteni a Windows-t, a Linuxot vagy az OS X-et, és mellé kell sajnos vásárolni – vagy ha váltunk, akkor talán nem – egy hagyományos, nagyobb HDD-t az adataink tárolásához.

Mekkora az akkora?
A merevlemezeknél már régóta megszokhattuk, hogy sajnos az XY gigabájtos soha nem XY gigabájtos, ehelyett csak nagyjából 93%-át kapjuk. Ez az átváltási trükközések (a számítástechnikában hivatalos 1024 helyett 1000-el osztanak-szoroznak a merevlemezknél, míg memóriánál 1024-gyel) miatt van így. Ugyan az átváltásnál a korrekt arányszámot használják az SSD-k gyártói, azonban itt sem kapjuk meg az egész területet. Ennek az oka leegyszerűsítve annyi, hogy a 7-20% félretett tárhelynek hála sokkalta tovább fognak tartani.

Ugrándozó teljesítmény – véletlen
 A merevlemezek legnagyobb hátránya a mechanikus felépítés. Amikor egy olvasási parancsot kiadunk, a percenként 5400-5900-7200, vagy egyes nagyon drága modellek esetében 10000-et forduló korong fölött szánkázó fejegységnek meg kell találni a mikronra pontos helyzetet, megvárnia, amíg aláfordul a kellő szektor (igen, ez is mérhetően lassú), majd az egészet kezdheti az elejéről. Amennyiben egy fájl szétforgácsolódott ezernyi helyre, vagy épp ezernyi fájlt akarunk egyszerre kiolvasni (lásd egy átlagos program / rendszer indulását) akkor ezerszer kell ezt eljátszani.

Az SSD előnye, hogy ezen problémák nagyjától teljesen meg is feledkezhetünk. Nincs milliszekundumos hozzáférési idő, nincs pörgő tányér, nem érdekli az sem, ha egy fájl több darabra szakadt, és ugyan a teljesen véletlenszerű olvasás-írás itt is lassabb, még ezzel is általában kettő-négy nagyságrenddel gyorsabb, mint hagyományos társa.

Ugrándozó teljesítmény – a tömörített és a piszkos
Azonban nem minden SSD egyenlő, és a legjobbaknak is vannak keveset hirdetett árnyoldalaik. Ma a független tesztek alapján a SandForce és az Intel vezérlői a kategória királyai, bizonyos feltételek mellett. A SandForce ugyanis csak jól tömöríthető (pl szöveges) adatokkal képes a rekorder teljesítményre, míg egy videó láttán jelentősen leesik teljesítménye.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

 

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor 

... Tovább a teljes cikkhez >>> technet.hu - SSD tartósteszt – váltsd le a vinyód

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: