Interaktív eszközök - Mobil eszközök

CamBoard - interaktív tábla megoldás mindenkinek - Interaktív Oktatástechnika Portál - Információk egy fedél alatt www.iot.hu - interaktív tábla, feleltetőrendszerek, feleltető rendszerek, digitális tananyagok, digitális írástudás, online tananyagok, interaktív tananyag, e-tananyag, elektronikus tananyag, pedagógus képzés, IKT képzés

Remek ötlettel és teljesen egyedi megoldással rukkolt ki az Apáczai Kiadó, amikor piacra dobta CamBoard névre elkeresztelt, mobil interaktív eszközrendszerét...

Némethné Berki Veronikával (NBV) az Apáczai Kiadó informatikusával beszélgetünk a "kütyüről", ahogy a CamBoardot csak maguk között hívják.
 
IOT.hu: Mi késztet egy tankönyvkiadót arra, hogy interaktív saját fejlesztésű eszközzel lepje meg a közoktatási piacot?

NBV: Három fő okot tudnék hírtelen felsorolni. Először is, természetesen mi is érzékeljük a digitális, interaktív tananyagok iránti egyre nagyobb igényt, ezért Kiadónk az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektett digitális tananyagok kiadására is.

Másodszor, érzékeljük azt, hogy a legtöbb iskola azért nem használ még ilyen digitális anyagokat, mert nincs digitális táblájuk, és arra várnak, hogy a most már szinte évek óta húzódó központi pályázat kapcsán jussanak aktívtáblához.

Harmadszor, ráébredtünk arra, hogy ezen a helyzeten mi magunk is tudunk segíteni, mert, - mint kiderült - interaktívvá tenni egy bármilyen felületet, nem is annyira ördöngős dolog, sőt még túl sok pénz sem kell hozzá. Elég egy kis "kütyü", meg némi programozás. Így hát megcsináltuk a CamBoardot, hogy bárki, akár már holnap interaktív táblát varázsolhasson osztályában a legegyszerűbb fehértáblából.

CamBoard - interaktív tábla megoldás mindenkinekIOT.hu: Akkor lássuk, miből is áll a CamBoard?

NBV: A CamBoard a nevét onnan kapta, hogy az infravörös érzékelő nem más, mint egy speciális webkamra, amit a projektor közelébe kell elhelyezni, és ami az interaktívvá tett felületre néz. A mobil kit része még egy kis háromlábú állvány, a nyomásra kapcsoló infravörösen világító toll és a saját fejlesztésű illesztőszoftver, amivel a felületet be lehet kalibrálni.

IOT.hu: Hogyan kell használni a CamBoardot?

NBV: A készülék használata rendkívül egyszerű, éppen ezért merjük bárkinek bátran ajánlani. Először is telepítjük a mellékelt illesztő programot a számítógépre. Majd a CamBoardot egyszerúen csatlakoztatjuk a PC valamelyik USB portjára. Ezután kalibráljuk a kamerát, amit könnyűvé tesz a CamBoardhoz adott segédprogram. Ennyi. Nem több, mint 5 perc, még egészen kezdőknek is. A gyakorlottaknak ez 1-2 percet fog igénybe venni.

IOT.hu: Adnak-e külön táblaszoftvert a CamBoardhoz?

NBV: Külön táblaszoftver nincs az eszközhöz éspedig azért, mert az összes digitális tananyagunk tartalmazza azokat a táblaszoftver eszközöket, ami az adott anyaghoz szükséges. Elképzelhető, hogy a jövóben mi is összeállítjuk önálló táblaszoftverünket, de ez most nem elsődleges célunk. Egyébként táblaszoftvert ingyenesen is le lehet tölteni a netről.

CamBoard - interaktív tábla megoldás mindenkinekIOT.hu: Kinek való a CamBoard?

NBV: Egyszerűségénél és megfizethető áránál fogva mindenki szíves figyelmébe ajánlanám. Elsősorban persze azt szeretnénk, ha az Apáczai Kiadó könyveit használó intézmények fedeznék fel benne annak a lehetőségét, hogy nem kell föltétlenül a pályázatban beígért digitális táblákra várni ahhoz, hogy elkezdjenek interaktív tananyagokkal dolgozni.

Óvodáktó az általános iskolán át, a felsőfokú intézményekig bárhol, ahol egyébként egy projektor található, érdemes megpróbálni a CamBoardot.

IOT.hu: Akkor az interaktív táblákra nem is lenne szükség??

NBV: Szó sincs róla! Egy ilyen egyszerű kis eszköz nem igazi "vetélytársa" a komoly, fixen szerelt digitális táblarendszereknek. Ez csak amolyan "étvágygerjesztő", amellyel ráérezhetnek azok is az interaktív oktatástechnika nyújtotta pedagógiai előnyökre, akik most nem engedhetnek meg maguknak egy komolyabb beruházást.

Apáczai Kiadó - Interaktív digitális tananyagok www.apaczaii.hu
 A mobil interaktív eszközről további részletek itt >>> apaczai.hu
 

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: