Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak

Egy amerikai állam 400 iskolájában, az idén szeptembertől már nem használnak egyáltalán papír alapú tankönyveket - minden diák iPad táblagépet kapott... és most, íme, az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskolájában is ...

Rendhagyó sajtótájékoztató keretein belül iPad2 táblagépeket kaptak az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskolájának 8. c osztályos tanulói szeptember 21-én. A központi téma az információs és kommunikációs eszközök oktatásban történő hasznosítása volt. - adja hírül az egri-hirhatar.hu.

Jó néhány lépéssel közelebb kerültünk Karinthy Frigyesnek a Földrajzóra 2852-ben című művéhez. Na, nem ám az évszámot, hanem sokkal inkább a technikai-technológiai lehetőségeket tekintve. „Infokommunikációs technológiával (IKT) támogatott oktatási módszerek kutatása az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskolájában – a XXI. század eszközei az EKF Gyakorlóiskolájában” elnevezéssel rendhagyó sajtótájékoztatóra került sor a címben szereplő intézményben szeptember 21-én, délelőtt 10.00 órától. Egyre inkább trendként jelenik meg az oktatással és az iskolával szemben megfogalmazott elvárások terén, hogy információkat közvetítsenek a digitális kultúra használatára, a digitális kompetenciák elsajátítására vonatkozólag.

 

 

Ezt a Gyakorlóiskola 8. c osztálya teljes mértékben meg is fogja tapasztalni mostantól számított fél éven keresztül. Egész pontosan arról van szó, hogy az EKF Médiainformatikai Intézete és az EKF Gyakorló Általános Iskolája belekezdett egy merőben új és modern szemléletű módszertani kísérletbe, melynek legfőbb kellékei az úgynevezett „táblagépek”, vagyis iPad-ek. Ezek színes, érintőképernyős, wi-fi-vel ellátott eszközök, melyek híven tükrözik a gyártó Apple cég fő célkitűzéseit, vagyis azt, hogy minél nagyobb szerepet töltsenek be az oktatásban.

A kutatás keretében a Gyakorlóiskola 8. c osztályának diákjai, valamint az őket tanító pedagógusok iPad2 „táblagépeket”, továbbá érintőképernyős, LCD kijelzővel rendelkező interaktív táblát vettek át. A program résztvevői ezekkel a rendkívül modern eszközökkel felszerelt digitális környezetben kezdik meg a tapasztalatok gyűjtését azzal kapcsolatosan, hogy hogyan hasznosulnak az infokommunikációs eszközök az iskolában.

A sajtótájékoztatón jelen volt Dr. Kis-Tóth Lajos, az EKF rektorhelyettese, a Médiainformatikai Intézet vezetője, aki elmondta: az infokommunikációs eszközök körülbelül egy évtizede vannak jelen az oktatásban, és a Laptop- valamint az E-book projekt után egy újabb technológiai programot sikerült a tanítás szolgálatába állítani. Hozzátette még: amíg a XIX. században a formális oktatás egy zárt osztályteremben tornyosodott ki, addig napjainkban az iskola teljesen nyitottá vált az infokommunikációs eszközök segítségével, és a szülök az internet közbenjárásával akár otthonról is figyelemmel kísérhetik a tanítást.

Sándor József, az iskola igazgatója szerint: fontos, hogy a diákok infokommunikációs eszközök iránti természetes érdeklődését, fogékonyságát beépítsék a mindennapi tanítás-tanulás folyamatába.

 

 

Az iPad eszközökön fellelhető tananyagokat a Mozaik Kiadó állította össze irodalom, történelem, matematika, informatika, földrajz, biológia, fizika és kémia tantárgyakból. A digitális tankönyv- és feladatgyűjtemények mellett számos interaktív alkalmazás is gazdagítja és színesíti az ismeretátadás-ismeretszerzés izgalmas mechanizmusát.

A Infokommunikációs technológiával (IKT) támogatott oktatási módszerek kutatása című háttéranyag letölthető innen.
<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi Gábor... Tovább a teljes cikkhez >>> A legmodernebb technológia az oktatás szolgálatában

Hozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: