Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak

15 országból több mint 200 tanulót és tanárt látott vendégül az Academy of Central European Schools.

Szeptember 25 - 29 között több mint 200 diák és pedagógus találkozott Szarajevóban, hogy részt vegyen az ACES (The Academy of Central European Schools 2011/2012) évindító eseményén. Az ACES 2011/2012, mely 15 az európai tagországot foglal magában, egyike a legnagyobb nemzetközi iskolai hálózatoknak.

103 iskola talált új partnerre külföldön

Az alapítvány minden évben megrendezi az iskolák közötti együttműködéseket támogató pályázatát. Az idei évben meghirdetett téma az önkéntesség volt, amelyre 299 iskolai projektötlet érkezett. A nemzetközi zsűri ezekből választotta ki azt a legjobb 45 társpályázatot, amelyek aces díjban részesültek. Összesen 103 iskola kapott díjat, köztük 9 magyar. Az egyik ilyen nyertes pályázat magyar, cseh és osztrák iskolák közreműködésével jön létre. A projekt célja, hogy a gyerekeket bevezesse a helyi önkéntes feladatok működtetésébe, akik aztán a helyi tapasztalatokat és ismereteket osztják meg a másik két partneriskolával.

A résztvevő tanulók elsősorban online felületeken kommunikálnak majd egymással. Az önkéntes munka megszerettetése  mellett nagyon fontos, hogy a gyerekek a program egésze alatt egy intenzív tanulási folyamatban vesznek részt. A folyamatos tapasztalatcsere lehetővé teszi, hogy a résztvevők közvetlenül egymástól tanuljanak, és ezt a tudást a későbbiekben helyi szinten is hasznosítsák. Természetesen a résztvevők maguk is részt vesznek majd önkéntes projektek fejlesztésében. Ezek a programok elsősorban fogyatékkal élő és szociálisan hátrányos helyzetű emberek problémáit járják körbe. Az iskola tervei között szerepel többek között különböző szabadtéri programok és játékok szervezése, utcai adománygyűjtés, utcai kiállítás szervezése fogyatékkal élő gyermekek számára és egy karácsonyi előadás az idősek otthonában.

Önkéntesség: új ismeret, új benyomások és szemléletmód

A szarajevói eseményen a résztvevők közelebbről is megismerkedhettek partnereikkel, az idei év témájával, és az őket vendégül látó várossal. A City Rally keretében alkalmuk nyílt arra, hogy megismerjék a bosnyák főváros történelmét és annak lakóit. Az európai szakértők által rendezett workshop-ok -melyek az önkéntesség és a projekt menedzsment témakörébe nyújtottak betekintést-, a résztvevők két ill. három tagú csoportos együttműködéseit hívatottak elősegíteni. A „Tudás piaca" c. program több mint 20 interaktív helyszínen biztosított lehetőséget az önálló tanulásra. A résztvevők számos, az önkéntesség témáját érintő élménnyel lettek gazdagabbak: amellett, hogy „élő könyvekkel" találkoztak, számos olyan készséget sajátítottak el, mely elengedhetetlen az önkéntességhez. Az esti záróeseményen új barátságok köttettek és az iskolai projektek hivatalosan is elindultak.

Az aces iskolai hálózatot az ERSTE Alapítvány hívta életre 2006-ban. A kezdeményezés a  szlovák VČELÍ DOM-al együttműködve, az osztrák non profit szervezet, az Interkulturelles Zentrum koordinálása alatt működik és minden résztvevő országban az  Oktatási és Kulturális Minisztériuma támogatja. Célja, hogy lehetővé tegye és erősítse a fiatalok között az interkulturális párbeszédet és az együttműködést, és létrehozzon egy hálózatot, mely segíti a tudásmegosztás, a közös tanulást és fejlődést.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: