IKT műhely - Tippek-Trükkök - IKT

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Az OTP Fáy András Alapítvány épp egy éve, 2010 október indította el Tudásfeltöltés programját és az  ahhoz tartozó új tudományos honlapját a www.tudasfeltotles.hu címen. Ezzel több száz (mára  300) tudományos kisfilmet juttat el az érdeklődő iskolákhoz, tanárokhoz és diákokhoz.

A Tudásfeltöltés minőségi videóanyagainak órai használata remek lehetőség arra, hogy a diákokban felkeltsük az érdeklődést a tudományos ismeretek iránt, vagy hogy pályaorientációs impulzusokat kapjanak...

Az OTP Fáy András Alapítvány a Tudásfeltöltés indításakor – egyéb projektjein keresztül – már évek óta segítette  a középiskolás korosztályt, illetve a középiskolák és tanáraik munkáját. Tapasztalataik  azt mutatták, hogy az iskoláknak – sajnos – egyre kevesebb lehetőségük van látványos  kísérleteket bemutatni diákjaik számára, valamint igazán elmélyedni egy-egy tudományág  finomabb részleteiben. Ezeket a tényeket felismerve indította útjára az Alapítvány Tudásfeltöltés programját, amelynek célja egyrészt a tanárok munkájának segítése, másrészt a  fiatalok tájékozódásának segítése, amely akár abban is befolyásolhatja őket, hogy esetlegesen  tudományos pályát válasszanak a későbbiek során. 

A honlapon jelenleg 300 film található, de ezek száma folyamatosan bővülni fog a jövőben,  mivel a fiataloknak is lehetősége van tudományos kisfilmek feltöltésére. A filmek  között van több fizika-, kémia-, történelem-, régészet-, irodalom, matematika témájú, de  nanotechnikáról, űrkutatásról, orvosi tudományokról, atomfizikáról szóló is, melyek nemcsak  egyfajta pillanatképet nyújtanak, hanem arra is hivatottak, hogy bizonyos szakmák felé  kacsingató gyerekek teljesebb képet kapjanak arról, hogy azok valójában mit is takarhatnak. 

A honlap minden informatikai eszközről elérhető, az okostelefontól kezdve az interaktív  tábláig.  A projekt együttműködő szakmai partnerének a dr. Fábri György nevével fémjelzett csapatot  sikerült bevonni, akik azóta is aktívan segítik a programot szakmai tudásukkal, így látványos  tudománynapok és tudományos versenyek szervezésében, lebonyolításában is.

Ezen együttműködésnek köszönhetően a Tudománynapok program keretében idén 30  iskolában szervezett az Alapítvány exkluzív oktatási napokat, amelyeken elismert tudósok,  kutatók tartottak érdekes órákat. A félnapos rendezvényeken, amelyeknek programját maga az  iskolavezetés állítja össze, minden alkalommal két-három előadó viszi el a tanulók számára a  tudományt, a tudományos munkát, a kutatás élményét. A programhoz minden eszközt az OTP  Fáy András Alapítvány biztosít.

A közeljövőben 6 határon túli magyar iskolába tervezzük  eljuttatni a programot.  Az Alapítvány tudományos programjai között szerepelt még a Megfogható matematika kiállítás támogatása, melynek köszönhetően 1000 diák tekinthette meg ingyenesen az  interaktív tárlatot.

További információk:  www.otpfayalapitvany.hu  és www.tudasfeltotles.hu

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: