Hírek - IKT hírek röviden

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknakIndiában október 5.-én, Aakash néven piacra dobták a világ legolcsóbb színes tablet PC-jét.

A 35 dolláros (kb. 8.000 Ft!) Aakash-t, ami egyébként magyarul eget jelent, kimondottan azért fejlesztették ki, hogy a legszegényebb rétegek is hozzájuthassanak a legkorszerűbb technológiához.

Az eszköz gyártója, a Datawind szerint az Aakash tablet pcből havonta 100.000 darabot képesek előállítani. Ezzel a kapacitással szeretné India mind a 220 millió gyereket előbb-utóbb ellátni ilyen tabletekkel.

Az alacsony ár valóban megdöbbentő, ha azt a legolcsóbb Apple iPad tablet 499 dolláros (kb. 110.000 Ft), vagy a most piacra dobott Kindle Fire 199 dolláros (kb. 55.000 Ft) árához viszonyítjuk.

Az indiai kormány egyébként már öt éve dolgozik azon, hogy 10 dolláros laptopot állítson elő. Ezt a célt ugyan nem sikerült teljesíteni, és sokan a kivitelezés lehetőségében is kételkedtek, a 35 dolláros Aakash végül is színes kijelzővel és az alapvető programokat futtatni képes hardverrel rendelkezik.

A tablettel lehet böngészni a weben, sőt videókonferenciázásra is alkalmas. Android 2.2 operációs rendszeren fut, két USB portja és 256 megabyte RAM-ja van. Szerették volna napenergiával üzemeltetni, de ezt most még nem tudták megvalósítani.

A fejlesztők szándékos árháborút akarnak generálni, és arra biztatják a konkurenciát, hogy próbálják meg elérni a 10 dolláros álomárat úgy, hogy még kereskedelmi haszon is legyen a terméken.

Az árban a 10 dollár, a képzeletben pedig az ég vagy azon is túl van a határ - mondta az indiai minisztérium embere miközben kiosztotta az első 650 diáknak a világ legolcsóbb tablet pcjét.

<<< Szóljon hozzá a cikkhez! Ha hasznosnak találja lájkolja, twittelje! Kollégái, ismerősei így könnyebben rátalálnak és szívesen olvassák ezt a cikket. <<< egy kattintást megér!

***

Kapcsolódó cikkek:

Keresés a portálon


Főszerkesztő +Tarnavölgyi GáborHozzászólás

Név:
E-mail cím:
Weblap:
Tárgy:
Hozzászólás: