Tananyag - e-Könyvtár

A Norvég Nemzeti Könyvtár nagyléptékű digitalizálási projektje

Nagyszabású digitalizálásba kezdett a Norvég Nemzeti Könyvtár. Az északi ország első számú nyomtatott gyűjteménye hamarosan a elektronikus formában is rögzítésre kerül.

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Digitális (köz) könyvtár mindenkinek - 2 millió kötettel indulA digitális nonprofit DPLA digitális könyvtár gyűjteményében olyan különleges kollekciók darabjai is megtalálhatók lesznek majd, melyek digitális formában máshol, például a Google Könyvek (Books) keretein belül nem elérhetők.

Sloan Alapítvány és Arcadia Fund által finanszírozott projekt célja, hogy az amerikai kulturális örökség ingyenesen elérhetővé váljon mind az Egyesült Államok állampolgárai, mind a világ többé része számára.

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

IOT.hu - IKT hírportál pedagógusoknak Kereshető és letölthető formátumban az internetre kerül a brit nemzeti könyvtár, a British Library - szerzői jogokkal már nem védett - negyedmillió könyve, kiadványa.

Az internethasználók a könyvtár és a Google stratégiai együttműködése révén ingyen juthatnak majd hozzá több mint 250 ezer 1700 és 1870 között készült kötethez - jelentette be a British Library.

Az intézmény honlapja

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Egységes digitális adatbázisba kerülnek a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságához (PMMI) tartozó intézmények könyvtári gyűjteményei. A Fókusz Program a Pest Megyei múzeumi könyvtári hálózat kialakítására elnevezésű projekt megvalósítása most érkezett a félidejéhez...

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Már e-könyv olvasón is olvashatnak a BME OMIKK könyvtárlátogatóiA Koobe Magyarország Kft. jóvoltából a könyvtár két e-könyv olvasóval gazdagodott. A készülékeket 2011. március 21-től használhatják a Budapesti Műszaki Egyetem OMIKK beiratkozott olvasói a Nagyolvasóban és a Gazdaság- és Társadalomtudományi Olvasóban.

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Ingyen e-könyv és hangoskönyvek az amerikai könyvtárakbanTöbbek között hangoskönyveket és e-könyveket is ingyenesen kaphatnak az amerikai könyvtárak olvasói - adja hírül a kithirlevel.hu. Ez csak 2 tétel abból a tíz szolgáltatásból, amit ingyenesen biztosítanak...

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Europeana - Már több mint 14 millió dokumentum van az európai digitális könyvtárbanEuropeana - Már több mint 14 millió dokumentum van az európai digitális könyvtárban

Az Europeana tartalma dinamikusan növekszik, új, a feltöltött anyagokat hasznosító projektek is indulnak, de bőven akad még tennivaló.

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Van-e helye az e-könyveknek az iskolakönyvtárban?Van-e helye az e-könyveknek az iskolakönyvtárban?

Az e-könyvek használata a könyvtáron kívül és belül címen készült bemutató a "Budapest iskolakönyvtári hálózatának fejlesztése az élethosszig tartó tanulás érdekében" projekt összefoglalója.

Vajon mikor kerülnek be az e-könyvek (és e-könyvolvasók) az iskolai könyvtárba?...

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Európa irodalmi gyöngyszemeinek egy része mostantól szabadon hozzáférhető az interneten: Reading Europe (Olvasó Európa) programja eredményeként 23 európai nemzeti könyvtár kincseiből mintegy 1000 kötetnyi válogatást tett nyilvánossá kedden honlapján az Europeana európai digitális könyvtár.

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Megnyílnak a távol-keleti digitális könyvtárakMegnyílnak a távol-keleti digitális könyvtárak

A dél-koreai, kínai és a japán nemzeti könyvtár képviselői a Nemzetközi Könyvtárszövetség (IFLA) svédországi konferenciáján írt alá megállapodást arról, hogy hozzáférhetővé teszi egymás számára digitális könyvtárait.

Bővebben...

Tananyag - e-Könyvtár

Digitális kontaktok és a múltDigitális kontaktok és a múlt

Úgynevezett digitális kontaktok formájában mintegy 100 ezer felvétellel bővült a Magyar Távirati Iroda internetes képarchívuma, a Fotóbank.

Bővebben...